Iako je put ka pravilnoj ishrani popločan dobrim namerama, kada se nađemo u radnji nemamo uvek vremena da čitamo, a ni dovoljno znanja da razumemo određene informacije sa deklaracije. Da li su žitne štanglice toliko zdrave, ili moramo da mislimo o sadržaju šećera? Ima li u sladoledu masti i da li su to one dobre ili loše? Jednostavno rešenje nudi oznaka Nutri-score, koja bi mogla da postane jedinstveni način označavanja za hranu i pića na nivou EU, a sve češće je srećemo i u lokalnim radnjama.

Ovu nutritivnu oznaku lako ćete uočiti na prednjoj strani ambalaže čiji proizvođači su odlučili da je primene kako bi potrošačima pomogli da donose informisane odluke u cilju pravilnije ishrane. Nutri-score rangira hranu i napitke prema nutritivnom profilu u nijansama od zelene do crvene i na skali od A (preporučeno za potrošnju češće ili u većim količinama) do E (preporučeno za potrošnju ređe ili u manjim količinama).

Nestlé Srbija je dodao Nutri-score oznaku na Začin C, na sve proizvode iz kategorije žitarica, C Super supe, kao i Garden Gourmet portfolio proizvoda. Plan je da na isti način obeleži svako pakovanje koje se vremenom bude menjalo, kako bi potrošačima pomogao da pravilnim izborom i kombinacijom namirnica vode brigu o zdravlju.

Proizvodi se na obojenoj skali rangiraju prema formuli koju je razvio Serž Hercberg, francuski epidemiolog i nutricionista, uzimajući u obzir sedam parametara nutritivne vrednosti hrane koji se već mogu naći na deklaraciji većine proizvoda. Visok sadržaj voća ili povrća, vlakana, proteina ili zdravih masti označava proizvode sa visokim nutritivnim vrednostima, dok povećane količine šećera, zasićenih masti i soli, kao i visoka energetska vrednost, oduzimaju nutritivne bodove.

Međunarodna agencija za istraživanje kancera (IARC) ocenila je da Nutri-score predstavlja najefikasniju prehrambenu deklaraciju koja pomaže da se smanji rizik od nezaraznih bolesti. Prateći ovaj pokazatelj nutritivnog kvaliteta lakše ćete napuniti kolica zdravijim namirnicama. Mališanima možete prepustiti izbor žitarica za doručak u zelenijim nijansama koje označavaju da je u pitanju proizvod od celog zrna, sa visokim sadržajem vlakana i drugih hranljivih sastojaka. Naučite ih da proizvode sa crvenim slovom E, poput čokoladica, ne moraju potpuno izbegavati, već da ih treba konzumirati umereno.

„Naša je odgovornost da na transparentan i sveobuhvatan način prenesemo informacije o proizvodima, uključujući sastojke i nutritivnu vrednost, kako bi potrošači mogli da adekvatno tumače nutritivne oznake na ambalaži. Nutri-score u isto vreme treba da bude podsticaj prehrambenoj industriji da ponudi što zdravije proizvode. Za Nestlé on predstavlja jasan putokaz u kom pravcu dalje idemo u unapređenju receptura, pa tako mnogi proizvodi sada imaju manji sadržaj soli i masti, a više vlakana, zahvaljujući čemu su popravili svoju nutritivnu vrednost“, kaže Renata Matusinović, izvršni direktor kategorije hrane kompanije Nestlé za jugoistočni evropski region.

Nutri-score je osmišljen u Francuskoj 2017. godine. U međuvremenu su ga usvojile još neke evropske zemlje – Belgija, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Švajcarska – mada je naišao i na žestoke kritike u Italiji i Španiji zbog toga što daje „loše ocene“ proizvodima poput maslinovog ulja, parmezana i dimljene šunke. I pored toga, veruje se da Nutri-score ima najviše izgleda da do kraja godine bude predložen od strane Evropske komisije kao idealno rešenje za jedinstvene deklaracije prehrambenih proizvoda u celoj Evropskoj uniji, u sklopu zdrave i ekološki prihvatljive strategije Evropske komisije „Od njive do trpeze“ (Farm-to-Fork) iz 2020. godine.