Juneći jezik – 1 kg; crvena paprika – 500 gr; ljuta papričica; lorber; biber u zrnu; so; brašno

Juneći jezik se najčešće sprema tako što se samo obari u slanoj vodi, pa posluži sa senfom ili renom. Može, ali može i sočno.

Poveći jezik se dobro opere, nekoliko puta u hladnoj vodi, pa uturi u Papenov lonac, sve sa kašičicom soli, dva lista lorbera i desetak zrna bibera. Naravno, sve se nalije vodom pa kuva sat do sat i po.

Kad je ventil prestao da pušta paru, lonac se otvori, jezik izvadi, oljušti pa iseče popreko na komade debljine prsta. Voda u kojoj se kuvao nipošto se ne baca, jer je neophodna za sos.

U pogodnoj šerpi, na malo zejtina proprži se kašika brašna pa polako, pazeći da se ne zgrudva, naliva ona još vruća proceđena supa od jezika. Kad je sos postao gust onoliko koliko domaćin voli, ubace se paprike isečene na tračice, pa se kuva dok se ne skuva, ali da se paprika ne ždroćka. Da ostane al dante.

U velikoj činiji, gde su režnjevi jezika već poređani, a isto tako i kuvani krompir što lepo pasuje kao prilog, sve se prelije sosom, zapraši seckanim listom peršuna, pa konzumira uz neko od vrhunskih belih vina jačeg bukea.
 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime