Tikvice – 700 gr; crni luk – 2 glavice; paradajz – 500 gr; ulje; aleva paprika; brašno; šećer; jabukovo sirće; so; peršunov list – 1 veza; mirođija – 1 veza; kiselo mleko

Svako ko je putovao (i jeo) po zemlji Srbiji zakleo bi se da u Leskovcu ne umeju da spremaju dijetalna jela. Evo dokaza da umeju.

Dve glavice crnog luka se sitno isecka, pa proprže na zejtinu. Zaspe se slatkom alevom paprikom, pa prelije s pola litre vrele vode.

Četiri veće tikvice se očiste, iseku na kolutove debljine prsta, pa pridruže dinstanom luku. Posoli se i kuva petnaestak minuta. Taman da se oljušte i iseckaju na sitno tri veća paradajza, a može i da se zalije sokom (ako ima preostalih zimskih zaliha). Sve se krčka dok tikvice ne omekšaju. Naravno, pošto ima paradajza, doda se na vr’ noža šećera.

U šolji se još razmuti kašika brašna u hladnoj i jabukovim sirćetom zakiseljenoj vodi, pa ovim “zaprži” jelo. Vrati se na ringlu još desetak minuta.

Na kraju sve se još samo zaspe vezom sitno seckanog paršuna i vezom mirođije. Jede se preliveno ovčijim kiselim mlekom, a neki Leskovčani obavezno ljutitio komentarišu "A gde je ovde meso?!"

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime