Jaja – 4 kom; kisela pavlaka – 400 ml; so; biber; puter; kari; prepečeni hleb

Pored, naravno, jaja i karija, valja imati i specijalne čančiće od vatrostalnog stakla ili keramike, onakve kakve se prave i za sufle, ali velike taman da prime jedno jaje i malo preliva. Dakle, jedno čanče – jedna porcija.

Svako čanče, a sprema ih se onoliko koliko je i gostiju, namaže se kašičicom putera, ubaci u zagrejanu rernu da se maslac otopi, ali se pazi da ne počne da cvrči, pa razbije jaje. Žumance ne sme da pukne. Malo se posoli, pobiberi, pa vrati u rernu da se samo malo zapeče. Da belanca pobele, a žumanca u sredini ostanu poluživa.

Onamo se jaka pavlaka umuti s kašičicom karija, pa time jaja preliju, odozgo ukrasi zrnom crnog bibera i posudice na još nekoliko minuta vrate u rernu. Služi se obavezno u debelim rukavicama jer je vrelo, a jede srebrnim kašičicama uz prepečen hleb.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime