Guščija džigerica – 800 gr; morska so; beli biber; konjak; porto vino; svinjska maramica; želatin  

Ako je istina da je količina truda oko nekog jela srazmerna kasnijem uživanju, ovo je vrhunac franskuske kuhinje. Iako ne mora uvek da bude tako, ovo jeste baš to.

Jednu džigericu od kljukane guske (750 do 800 grama) pre svega treba očistiti od svih opni i žilica, pa je utrljati sa dve kašike morske soli i na hladnom ostaviti 24 sata.

Sutradan džigericu dobro oprati, izbrisati, staviti u kalup pa posoliti, zaljutiti kašičicom mlevenog belog bibera, naliti s dve čašice konjaka armanjaka i čašom od ukupno pola flaše crvenog porto vina. Ovako je ostaviti da se kupa u slatkom naredna dva dana.

Četvrtog dana, džigerica se, bez da se išta cedi, uvije u svinjsku maramicu, a ostatak onog vina pomeša sa kesicom želatina, pa sve nalije. Ovako pripremljeno kuva se u rerni, na pari i to na 180 stepeni, pazeći da nikako ne provri, uz prethodno dobro izveden proporcionalni račun: na svakih pola kilograma očišćene džigerice šest minuta kuvanja. Kad je ovo gotovo izvadi se, pritisne daskom, odozgo tegom pa ostavi još jedan dan da se hladi.

Služi se, dakle, tek petog dana uz kisele krastavčiće.
 

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše

Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime