Mleko – 1 l; jaja – 8 kom; vanila – 1 šipka; šećer – 400 gr; čokolada; kafa

Dakle, nužno je imati vanilu u šipci koju valja (kao i za šne-nokle) preseći uzduž napola, pa ukuvati u litri mleka. Za to vreme umuti se osam žumanaca (belanca iskoriste, na primer, za šam kojim će se ukrasiti sladoled: samo se umute s osam kašika ušpinovanog šećera) sa osam kašika šećera, što se lagano uspe u vrijuće mleko i meša dok se masa ne zgusne. Gotov krem se skloni s vatre, pa nastavi mešanje dok se ne ohladi. Sada jedna »varka«: u sve se, dok je još vrijuće, ubaci kesica želatina. Zbog toga da kasnije u sladoledu ne bi bilo kristalića leda.

Gotovo? Ni slučajno. Spravljanje sladoleda je daleko veća muka od ovog kratkog uputstva. Dakle, kad je ono gotovo, uspe se u sud za hlađenje, pa samo na jedan sat stavi u frizer, ili zamrzivač, na najnižoj temperaturi. Da se do pola stegne. Onda se sve ponovo umuti da bude glatko.

Ponovo frizer, ponovo mućenje; opet frizer, pa mućenje još jedanput.

To je uputstvo za sladoled od vanile; ukus čokolade ili kafe se samo posebno dodaje. Probajte, vredi!

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime