Juneći (ili teleći) škembići – 1 kg; beli luk – 1 glavica; crni luk – 1 glavica; ulje; brašno; so; biber; list lorbera; sirće; ljuta papričica

Prostije od pasulja. Ali, zato u gastronomskim carstvima na jugu Srbije (verovatno i zbog cene) ova čorbica prvo nestane s menija.

Naravno, prvo valja skuvati škembiće. U običnom loncu nekoliko sati, u ekspresnom znatno kraće, ali nikako manje od jednog sata da pišti. Škembe se prohladi, iseče na rezance, ostavi na stranu, a voda baci.

Na vrelom ulju, u dubokom loncu, proprži se kašika brašna, na kraju ubaci i glavica seckanog belog luka; ko voli crveno doda kašičicu aleve paprike, slatke ili ljute. Dakle, prvo ide zaprška. Kada je gotovo doda se i glavica seckanog crnog luka i izmrvljeni list lorbera. Posoli se i pobiberi.

Škembići se priključe zapršci, pa sve nalije toplom vodom, tako da ne bude prevše retko. Da se posle škembe ne traži lupom po tanjiru. Kuva se manje od pola sata, na laganoj vatri, i to bi bilo to. Za sam kraj se, međutim, začini po volji gurmana: sirćetom, još seckanim belim lukom, ljutom svežom papričicom…

 

 

Viljuškom po ex-YU:

Južna Srbija

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime