Juneća rebra ili ribić sa šupljom koskom – 750 gr; šargarepa, paškanat, peršun, celer – 750 gr; krompir – 2 kom; crni luk – 1 glavica; so; biber u zrnu

Ovo je goveđa supa za zagrevanje stomaka, a rinflajš je pride za glavno jelo.

Početak je najkoplikovaniji. Glavicu luka valja, neoljuštenu, oprati, preseći uzduž na pola, pa na plotni ispeći, da počlne da crni, ali ne napravi dimnu zavesu iznad šporeta.

Dalje je sve jednostavno: u lonac od pet litara valja ubaciti meso, očišćenu zelen, opran a neoljušten krompir (ako se kuva oljušteno supa će biti mutna), onaj pečen luk, pa sve valja naliti vodom. Do vrha. Onda još začini kašičicom soli, i s isto toliko bibera u zrnu.

Kuva se na laganoj vatri dok se meso ne skuva što se lako proveri viljuškom. Sve se još procedi, onaj luk i biber bace, krompir oljušti, pa povrće i meso odvoje na veliki tanjir. To se zove rinflajš što se služi posle supe. Ko ume, to jede uz kakav sos, početnicima se preporučuje da kupe strugani ren što je takođe ukusna kombinacija.

Što se sada proceđene supe tiče, u njoj valja još samo ukuvati rezance (petnaestak minuta) koji se na pijacama kupuju kod kvalifikovanih domaćica. 

 

Kuvanje za početnike

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime