Biftek – 800 gr; plavi sir (gorgonzola ili rokfor) – 100 gr; neutralna pavlaka – 250 ml; peršun; biber; so

Svaki dobar biftek valja da pre svega provede nekoliko dana na ledu, onda još toliko u zejtinu.

Dalje sve zavisi od ukusa: ko voli "ingliš" na vreloj plotni ga peče desetak sekundi s jedne i isto toliko s druge strane; ko preferira "medijum" uz šporet provede duplo više vremena, ko pak voli jako pečen, bolje da se ne bavi biftekom. Uz manje troškova se može ispeći i šnicla od šola.

U ovom slučaju biftek odležava samo namazan uljem, onda se peče po izboru gurmana, a kada je jedna strana pečena, dok druga cvrči a ova je još topla, preko nje se pažljivo postavi komadić plavog sira (rokfora ili gorgonzole).

Komadi tosta se klasično ispeku, preko njih polože bifteci, a u istom sudu gde su se pekli pripremi preliv: slatka pavlaka, mleveni biber i suvi peršun se, uz neprestano mešanje, zagreju do prvog ključa. Važno je da sos ne vri jer će postati nešto drugo.

Vrhunsko jelo, vrhunski sir, zahtevaju i vrhunsko vino: kaberne sovinjon.

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

Kuvanje za gurmane

Piše

Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.