Pileći bataci i karabataci – 300 gr; so; biber; ulje; brašno; mešavina provansalskih začina; feta sir – 100 gr

U principu, kada se meso sprema u MT, komadi valja da su što manji. Tako će se uštedeti i na vremenu, a bogami i parama. Ako je piletina isečena na smerne zalogaje, onda će dvadeset minuta na najjačoj temperaturi (850 W) biti dovoljno za kompletan gurmanski obrok (za dvoje-dvoje i po).

Za ovaj recept valja nabaviti mešavinu provansalskih začina. Ko to nema, može da zameni i ovdašnjim: mirođijom, celerom, majčinom dušicom… Samo onda mora da promeni naslov recepta.

Vatrostalna posuda sa poklopcem se blago naulji, pomenuti bataci i karabataci otkoste, svaki komad prepolovi, posoli po ukusu, nalije vodom da potpuno ogrezne. Poklopi se pa pripusti najjačoj temperaturi petnaest minuta.

Za to vreme pripremi se klajster zaprška: u šolji hladne vode umute se dve kašičice brašna i pola kašičice mešavine provansalskih trava. Sve se ostavi da stoji dok se piletina kuva, a brašno potpuno rastvori. Da ne bude grudvica.

Prošlo petnaest minuta, sa rukavicama se izvadi sud, dok još vri uspe zaprška, sve promeša sa na komadiće iscepkanim feta sirom, pa vrati u rernu na još pet do sedam minuta. Taman dok se ne zgusne kako treba.

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

 

Kuvanje u mikrotalasima

Piše: Mika Dajmak

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime