U jevrejskoj kuhinji postoji nekoliko vrsta tradicionalnih i prazničnih hlebova. Najpoznatiji je maces, beskvasni hleb za praznik Pesah. Ne pravi se u domaćoj varijanti jer podleže strogim ritualnim pravilima. Pravi se od brašna i vode, u obliku tankih, okruglih ili četvrtastih, tabli koje se brzo peku.

Drugi poznat hleb u jevrejskoj kuhinji je hala, subotnji hleb, koji se jede za večeru petkom uveče. To je malo finije hlebno testo umešeno s mlekom. Pravi se u obliku dve pletenice.

U Izraelu je veoma popularano pecivo zvano pita, koje veoma podseća na naše lepinje ili somun. Ovde dajemo recept za staro aškenasko pecivo bajgel (begel, begele, bajgla) koje je veoma  popularno u Americi.

Bajgle i tvrdo kuvana jaja tradicionalno su služena u jevrejskim kućama posle pogreba, jer se smatralo da simbolišu beskrajni “kružni” tok života i sveta.

Potrebno je: šolja i po tople vode, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 1 kesica suvog  ili 1 paketić svežeg kvasca, četiri i po šolje (za belu kafu) brašna

Posudu  u  kojoj  će  se  mesiti oplaknuti toplom vodom da bi bila topla. Sipati u nju toplu vodu i staviti kvasac. Kada je kvasac razmućen, dodati  so, šećer i brašno i zamesiti tako da se dobije mekano testo. Testo izručiti na dasku posutu brašnom i mesiti oko 10 minuta dodajući brašno dok  testo  ne  postane glatko i elastično. Staviti zatim testo u posudu koja je zamašćena i okrenuti testo tako da bude sa svih strana masno. Pokriti testo krpom i ostaviti ga na toplom da raste oko 15 minuta. Izručiti testo na  dasku posutu brašnom i razvući ga u pravougaoni oblik 22 x 15 centimetra, a debljine oko 2,5 centimetra. Podeliti testo na 12 jednakih traka sekući brašnjavim nožem. Urolati svaku traku testa i napraviti krug slepljujući krajeve  testa. Staviti na dasku posutu brašnom ili na zamašćen pleh i ostavitti  ih da rastu oko 20 minuta. Sipati u lonac oko 4,5 litre vode. Kad voda proključa staviti četiri bajgle. Kada isplivaju na vrh posle tri-četiri minuta, izvaditi ih na namašćenu površinu. Skuvati sve bajgle, poslagati ih u pleh, staviti u rernu koja je predhodno zagrejana. Peći ih dok ne dobiju svetlo braon boju. Jedu se hladne. – Pre pečenja mogu se posuti makom, susamom, osušenim lukom, seckanim belim lukom ili grumenčićima soli.

 

 

Viljuškom po ex-YU:

Crna Gora

Piše Milica Mihailović

Uređuje

Mika Dajmak

 

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 
  

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime