Andaluzijski gulaš

Viljuškom po svetu – Španska kuhinja Mike Dajmaka

Goveđi but – 1 kg; crni luk – 1 kg; paradajz – 1 kg; paprika – 1 kg; belo vino – 7 dl; peršunov i celerov list – po 1 vezica; biber u zrnu; ulje; so

Nije čudo što je Andaluzija u pesmama opevana. A ko je zaslužio da ga opevaju mora dobrom trpezom da uzvrati. Eto, čudesnog gulaša.

Kilogram goveđeg (el toro, dakle) mesa od buta valja očistiti od svih žilica, pa iseckati na tanke štapiće. Isto se učini i sa po kilogramom luka, paradajza, što se obavezno oljušti, i paprike babure ili šilje. Buteljka belog vina je otvorena pa čeka kraj. U doba kad im vreme nije, valja samo zaroniti u zamrzivač (kućni ili samoposlugin) pa kupiti paprike, a paradajz-pire će biti odlična zamena za onaj sveži.

Luk se izdinsta dok ne smekša, a da bi to bilo što pre, sve se dobro posoli. Doda se još i supena kašika bibera u zrnu (najbolje i crnog i zelenog). Sve se polako, uz mešanje, dinsta dok višak vode ne ispari, kada se dodaju meso i paprika. Opet se dinsta dok voda ne ispari, pa ubaci paradajz. I dalje isto, pa kad se zgusnulo, počne nalivanje s belim vinom. Do kraja.

Ako je meso smekšalo, a sve se pretvorilo gotovo u kašu, gotovo je. Ako ne, obazrivo se još naliva vinom dok ne smekša i počne da se odvaja na vlakna. Na samom kraju ubaci se još i veza sitno iseckanog peršunovog lista i ista takva veza celerovog lista.

Ovaj gulaš je veoma jak, pa ga nikako ne valja služiti bez barenog krompira, paste kako bi rekli Italijani ili barenog pirinča.

 

Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse…

 

Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: [email protected]

  Andaluzijski gulaš

 

 

Andaluzijski gulaš   

Kuvanje za gurmane

Piše

 

Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"…

Andaluzijski gulaš

Specijalni dodatak svakog petka

na osam strana.

 

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *