Evo liste 10 najsmrtonosnijih namirnica. Pazite se kada ih pripremate ili jedete.

1. Voće ackee

Ackee je najpoznatija voćka na Jamajci. Ona je jestiva ali samo kada je potpuno zrela. Pre toga njena konzumacija može izazvati povraćanje, komu ili čak smrt!

2. Koren manioke

Koren manioke odličan je dodatak karipskim jelima, ali ako ga termički ne obradite dovoljno, možete da umrete od trovanja cijanidom.

3. Fugu

Japanska bodljikava riba fugu je specijalitet. Ali ako njeno meso sadrži tetrodotoksin – opasan otrov. Kuvari se posebno treniraju kako bi ga uklonili pre posluživanja gostima.

4. Pečurke

Od lagane mučnine do smrti. Sve to može da vas zadesi ako jedete pečurke. Ne berite ih sami i kupujte samo na proverenim mestima.

5. Afrička bik-žaba

Žabe su delikates u celom svetu, ali afrička podvrsta bik-žaba će vam uništiti bubrege ako se termički dobro ne obradi pre jela.

6. Krvave školjke

Ove su školjke specijalitet u Kini. Ali tako možete da dobijete hepatitis A i E, pa su zabranjene od 1988. godine. Ipak zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje mogu da se nabave.

7. Zovine bobice

Od ovih bobica se prave pekmezi i sokovi širom Evrope. Konzumacija sirovih plodova izaziva povraćanje i slabost.

8. Višnje sa košticama

Šta? Ako pojete previše koštica višnje možete osetiti posledice trovanja, slabost i mučninu.

9. Lišće rabarbare

Gorkasti belo-crveni koreni ovog voća odlična su namirnica za pripremu neobičnih slatkiša, zimnica, ali i slanih jela. Lišće ove biljke izbegavajte jer izaziva povraćanje.

10. Kikiriki

Kikiriki je jedan od raširenijih alergena i od njega strahuju milioni ljudi. Alergija na kikiriki obuhvata sve od laganog osipa do anafilaktičkog šoka, odnosno prestanka disanja!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime