Za bilo kog muškarca koji povremeno čuje: “neću dugo, samo da namestim kosu”, ovo i nije veliko iznenađenje. Prosečna žena provede 10 dana godišnje da bi se pobrinula da joj kosa izgleda savršeno, pokazuje istraživanje.
 
Sudeći po tom ispitivanju, 10 minuta svakoga dana je posvećeno pranju i stavljanju balzama i pakovanja. One provedu sledećih 15 minuta u sušenju kose, a naravno još toliko u stilizovanju lokni, uvijanju ili peglanju – u zavisnosti od toga koji oblik želi, a to je ukupno 40 minuta. 
 
Polovina njih priznaje da sreživanje traje čak i duže pre noćnog izlaska. Ali za neke, ovo je previše truda. Dvanaest posto kaže da koristi četku za kosu samo jednom, ujutru i nije im važno za ostatak dana. Pet posto je priznalo da se ponekad nisu ni potrudile da operu, osuše ili čak očešljaju kosu, već je samo vežu.
 
Istraživanje je obuhvatilo 500 žena i ispitivalo koliko su vremena provodile svakog dana u pranju, sušenju i stilizovanju kose. Takođe, 30% žena je reklo das u stavljale pakovanja na kosu svako četvrto veče. 
Frizeri kažu da, ukoliko imate dobro ošišanu kosu, održavanje kose u tip-top stanju ne bi trebalo da bude problem.
 
Mnogo ljudi pere kosu svakodnevno – iako većina nas to radi svakih nekoliko dana. Korišćenje odgovarajćeg šampona i balzama je veoma važno da bi se kosa održala jakom, zdravom i sjajnom. Svi mi imamo dane kada nas jednostavno nije briga, a nema ničeg lošeg u tome da vežete kosu ili da stavite kapu ili traku i date i kosi slobodan dan.
 
Prethodno istraživanje je pokazalo da je 12% žena otkazalo sastanak ili izlazak sa prijateljima jer ima kosa nije stajala “kako treba”. Većina od 2000 žena kaže da se bude sa divljom kosom tri dana nedeljno – što je 26 godina u prosečnom životnom veku.
 
Photo: Flickr
 
 
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime