Osobe koje jedu dosta voća i povrća su optimističnije kada je budućnost u pitanju, pokazuju nova istraživanja. Naučnici su otrkili da optimistične osobe imaju veći nivo sastojaka biljaka pod nazivom karotenoidi u svojoj krvi. Najpoznatiji od njih je beta-karoten, pigment koji se nalazi u narandžama i voću iz te grupe, kao i u zelenom lisnatom povrću. Prethodne studije su pokazale da je visok nivo antioksidanata u krvi, a karotenoidi jedan od oblika, jedan od obeležja dobrog zdravlja. Antioksidanti sprečavaju ostale molekule u telu da proizvode slobodne radikale, što može da ošteti ćelije i dovede do bolesti.  
 
Ovo je prva studija ovakve vrste, a teorija kaže da antioksidanti imaju i anti-stres efekat. U studiji je isptivana koncentracija devet različitih antioksidanata u krvi, uključujući karotenoide kao što je beta-karoten i vitamin E kod 1000 osoba starosti od 25 do 74 godina.
Ispitanici su popunili upitnike o svojim životnim navikama i dali uzroke krvi, a meren je stepen optimizma. Osobe koje su optimističnije odgovarale u upitniku imale su do 13% više koncentracije karotenoida u krvi u poređenju sa manje optimističnima. Takođe, optimističnije osobe su imale zdravije navike, pa su izbegavali i pušenje. Prošle godine je u jednoj studiji otkriveno da su osobe koje jedu sedam porcija voća i povrća dnevno najsrećnije. 
 
Ovo je tačno bez obzira na fizičku aktivnost i ostatak ishrane. Iako je poznat utiacj antioskidanata naučnici još uvek ne mogu da objasne uticaj na um i emocije. Nacije koje konzumiraju najviše voća i povrća su Francuzi, Kanađani i Japanci.
 
Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime