Volite da pečete hleb, kiflice ili da sadite paradajz na terasi ill da štrikate? I to baš često radite u poslednje vreme? Niste ni znali da imate takve sklonosti pre pandemije novog korona virusa covid 19.

Vaše interesovanje ili beg od stvarnosti, kako god to nazvali, pomaže vam da se bolje snađete u svetu u kome hara virus svuda oko vas. Uvučete se u svoj kutak i radite bez stresa i depresije, objašnjavaju psiholozi.

Firme koje se bave prodajom brašna, kvasca, semena za sadnju ili uradi sam projekata kažu da im se izuzetno povećala prodaja. I taj trend je primetan širom sveta.

A zašto baš kuvamo i sadimo biljke? Pa, stručnjaci kažu da i dalje važi objašnjenje koje su još sedamdesetih postavili psiholozi Edward Deci i Richard Ryan. Oni su prvi definisali teoriju samoodređivanja-

Da bismo bili motivisani, ispunjeni i srećni potrebno je da se ispune tri osnovne potrebe.

To su:

1. Nezavisnost – Kontrola nad sopstvenim životom.

2. Veština – Učenje i ovladavanje određnim veštinama i znanjima.

3. Pripadanje – Osećaj povezanosti.

A pošto u vreme pandemije neke stvari ne možemo da kontrolišemo. Recimo gde idemo i sa kim se družimo, onda tražimo druge oblasti gde MOŽEMO. Na primer – da ispečemo hleb. I budemo još bolji u tome. I onda sliku podelimo sa svima na društvenim mrežama kako bismo osetili pripadnost.

Naravno, neko će majstorisati i praviti nešto od drveta, neko će možda slikati. Ali svejedno. Uranjanje u ove poslove je i te kako važno i korisno.

Tako ćete imati osećaj da vladate sopstvenim životom, bićete srećni zbog onoga što ste uradili i rešiti stresa.

Naravno da bi se ostvarili u nekoj omiljenoj aktivnosti povezaćete se sa ljudima iz raznih grupa preko društvenih mreža, delićete uspehe i dobijati savete. Pa to je zaista potrebno i lepo.

Zato samo napred i hrabro, uspeh će vas učiniti posebnim i srećnim.

A to nam je u vremenima pandemije ali i posle nje veoma važno jer osmišljava naš život na lep i nov način.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime