Bojite se da će vas vaša nova ljubav mrzeti jer ste odložili noćni sastanak zbog bolesti? Možda su osetljiviji nego što mislite. Naučnici su otkrili da srce zaista vlada nad glavom. Sudeći po ovim analizama, deo mozga koji se koristi za hladne i ozbiljne analize se automatski potisne kad čujemo tužnu priču… dokle god smo sposobni da se stavimo na mesto druge osobe.
 
Ova otkrića takođe pomažu da se objasni zašto osobe sa visokim nivoom inteligencije može da prevari običan lažov svojim slatkorečivim jezikom. Američki naučnici su skenirali mozak kod 45 mladih muškaraca i žena dok su rešavali probleme; prva polovina njih je zahtevala da misle o tome kako se drugi osećaju, dok su ostala pitanja bila bazirana na fizici. Skeneri pokazuju da se, dok su ispitanici razmišljali o drugim ljudima, empatija u mozgu snažno aktivirala i prevazišla analitički deo.
 
Obrnuto je bilo dok su razmišljali o fizici, što znači da je teško biti saosećajan i analitičan u isto vreme.
 
Dakle, kada čujemo priču, empatični deo mozga naporno radi, dok je strana koja bi pobudila bilo kakvu sumnju neaktivna. “Empatično i analitično razmišljanje su, bar u nekoj meri, međusobno isključivi,” kaže istraživač Entoni Džek.