Unos dovoljnih količina vode važno je za dobro funkcionisanje organizma, recimo za rad srca, mozga.

Ako nam nedostaje samo jedan posto telesne tešine u tečnostima može da se smanji funkcionalnost mozga, da se pojave glavobolja ili umor.

Stručnjaci preporučuju da se dnevno popije 1,5 litara vode, odnosno šest do osam čaša vode i ostalih tečnosti. Naravno ovo je prosek a koliko ćemo popiti zavisi od toga šta se jede, kolika je temperatura, kojim se poslom čovek bavi.

Ako se ne pije dovoljno vode boja urina je tamnija od svetle boje slame. Ovo je dobar pokazatelj da li pijete dovoljno tečnosti ili ne. To ćete znati i ako su vam suva usta, imate vrtoglavicu ili ste žedni.

Zato je važno da pijete dovoljno tečnosti jer ćete tako imati više energije, bolju koncentraciju, bićete bolje raspoloženi.

Voda pomaže i boljoj apsorpciji određenih vitamina, efikasno izbacivanje loših stvari u organizmu i bolji rad bubrega. Voda omeškava tkiva, pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, stabilzuje otkucaje srca, sprečava zatvor.

Važno je znati da nije dobro piti previše vode. Onda se može desiti da se razredi nivo natrijuma što je ključni elektrolit u organizmu i to do tako niskog nivoa da može uzrokovati ozbiljne bolesti čak i smrt. Pijenje preterane količine vode je zaista redak fenomen.

Savet lekara je da pijuckate vodu preko celog dana a nikako da odjednom popijete veliku količinu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime