Kupovina sportske opreme je zanimljiv primer o našoj psihologiji i zašto grešimo i o tome kako varamo sami sebe.

Recimo poželimo da kupimo novi bicikl, skije a onda uprskamo stvar jer kupimo ono što nam ne odgovara. I kako se to i zašto zbiva, na ovo pitanje odgovaraju stručnjaci.

Kada kupujemo sportsku opremu često sebe loše procenjujemo a evo i zašto. Podsvesno pokušavmao da projektujemo najbolju verziju sebe, kako fizički tako i društveno. Kupujemo bicikl za koji mislimo da ćemo ga dobro voziti ali za par godina. Jedino što se možda to nikad neće desiti a mi se mučimo vozeći taj dvotočkaš koji ne odgovara našim fizičkim a ni mentalnim sposobnostima.

Najbolja oprema je ona koja odgovara upravo onom trenutku kada je kupujete, to treba uvek imati na umu i rukovoditi se prilikom kupovine.

Prema nekim istraživanjima žene često potcenjuju svoje fizičke sposobnosti prilikom kupovine sportske opreme. A muškarcima se dešava da kupuju naprednuju sportsku opremu računajući da će dostići željene rezultate u bliskoj budućnosti. Ali to se često izjalovi. Stručnjaci to objašnjavaju željom da se bude na nivou najboljih a za te najbolje se preporučuje kvalitetna, brendirana oprema. Zato je mnogi kupuju predviđajući svoju svetlu budućnost.

Stručnjaci savetuju da se prilikom kupovine posavetujete sa prodavcima i da umete da ih čujete kada vam predlažu šta da kupite. Često to nije u skladu sa vašim željama ali ako popričate sa njima i objasnite im šta vam zapravo treba i u kakvoj ste kondiciji oni će znati da procene šta je za vas nabolje. Proceniće prave vrednosti a ne vaše neutemeljene želje.