Zaštitite se od sunca jer posledice mogu biti veoma opasne. Najbolja zaštita je da se ne izlažete sunčevim zracima od 11 sati pre podne do 17 časova posle podne.

Posledice preteranog izlaganja suncu mogu biti dramatične. To su opekotine, ljuštenje kože, alergije, maligne promene i najopasnije, kancer.

Ukoliko želite da se zaštitite od sunca treba slušati savete dermatologa a oni su sledeći.

Obucite se adekvatno da vas odeća štiti od sunca jer upija, odnosno blokira štetne UV zrake. Neka vaša odeća bude pamučna, neka štiti izložene delove tela i kada hodate ulicom ne idite sunčanom stranom. Nosite šešir da zaštite vaše lice.

Ukoliko ste na moru sklonite se sa plaže kada je sunce najopasnije. Ni suncobrani nisu pouzdana zaštita pa je najbolje da sedite u nekoj dobroj hladovini ili sobi.

Ako je napolju oblačno to ne znači da je i bezbedno. Oblaci propuštaju UV zrake tako da možete dobiti opekotine i kada sunce ne sija direktno.

Krema za sunčanje je obavezna bez obzira da li ste izloženi suncu na ulici ili na plaži. Dermatolozi savetuju da kremu nanosite svaka dva sata jer će vas ona štititi od sunca. Poželjno je da koristite kreme sa što većim faktorom zaštite.

Ako je moguće birajte hladovinu i na plaži. Odmorite se od sunčanja i uživajte u lepoj knjizi, druženju ili dremanju u prijatnoj atmosferi.

Tokom leta važno je jesti hranu koja će pomoći vašem telu da prebrodi visoke temperature. Namirnice bogate vitaminom C štite kožu i regenerišu je. Šargarepa, paradajz, riba, semenke suncokreta, kurkuma su odličan izbor hrane za letnje dane.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime