Zvuči čudno ali je istinito. Mnogo toga ima što ne znamo o sebi a trebalo bi.

Uši su važne za apetit

Gledate pečenjce i odmah vam cure balice na usta. Mozak je zapamtio uživanje dok ste mljackali hrskavo pečenjce a uši su čule krckanje i žvakanje i to prenele mozgu. Dakle, uši su važne kada jedemo i varimo hranu.

Ukus je u nosu

Pokušajte i iznenadićete se, zadržite malo duže hranu u ustima a onda izdahnite kroz nos. Svi ukusi će proći kroz unutrašnje nozdrve a vi ćete tako osetiti ukuse zahvaljujući nosu. To rade stručnjaci za vino, enolozi, kada isprobavaju i ocenjuju vina.

Pljuvačka čisti mrlje

Ljudska pljuvačka sadrže enzime koji pomažu u čišćenju nekih mrlja. Probajte, izbrišite pljuvačkom neku mrlju sa odeće i uverite se, što da ne.

Nadutost i gasovi

Puštanje gasova nije poželjno u našoj kulturi. Lekari su došli do zaključka da su vetrovi i nadutost zdravi. Dakle, puštanje gasova je znak da je varenje u toku i da je sve u vašem stomaku u redu posle dobre klope a nadutost pokazuje da ste možda malo preterali, ali ni to nije strašno. Ako je nadutost prisutna često onda vam neka hrana ne prija ili imate stomačne tegobe.

Žvakanje izaziva pljuvačku

Kada kažemo ide mi voda na usta, obično pomislimo da je to zbog najave dobre klope. Ali nije tako, nije glad ta koja povećava proizvodnju pljuvačke. Ona se luči upravo kada počnemo da žvaćemo hranu, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Harvard. Oni su uradili istraživanje stavljajući pred gladne ljude tanjire pune hrane i merili kada im se javlja pljuvačka u ustima. To se dešava kada počnemo da žvaćemo.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime