Naučnici otkrili da su vitalni znaci kod parova identični. Zaljubljeni parovi imaju iste interese, završavaju rečenice jedan drugom i smeju se istim šalama. Novo istraživanje kaže da čak i njihova srca kucaju u istom ritmu.
 
Naučnici su otkrili da disanje i kucanje srca kod parova mogu da budu potpuno usklađeni i istovremeni kada sede jedno pored drugog. Ne moraju ni da se drže za ruke niti pričaju da bi se to desilo. Ipak, ovaj efekat se ne dešava među nepoznatima. 
 
Tim sa Univerziteta u Kaliforniji je proučavao fizičke efekte koje donosi veza. Otkrili su daje to mnogo više od preskakanja srca kada prvi put ugledamo partnera- i zaljubimo se!
 
Vodeći autor, profesor Emilio Ferrer je rekao: „Videli smo mnogo istraživanja koja pokazuju da jedna osoba u vezi može da oseti ono što druga proživljava emocionalno, ali ova studija pokazuje da dve osobe imaju ista iskustva i na fizičkom nivou.
 
Tim je sproveo seriju vežbi na 32 heteroseksualna para koji su povezani na EHO i respiratorne monitore. Oni su sedeli nekoliko metara udaljeni jedni od drugih u mirnoj, tihoj sobi ali nisu razgovarali niti se dodirivali. U jednom trenutku im je rečeno da imitiraju pokrete jedno drugog. Podaci su otkrili da partneri imaju slične otkucaje srca i disanje, ali žene su se više prilagođavale partneru. Drugim rečima, žene se u vezi prilagođavaju svojim partnerima.
 
Njeni otkucaji srca su povezani sa partnerovim. naučnici misle da su žene jako vezane za svog partnera, možda imaju jaču empatiju. Parovi su se potom izmešali i izveli istu vežbu. Ovog puta srca nisu bila sinhronizovana a ni disanj nije bilo ni približno isto.
 
Nedavna studija u Danskoj je pokazala da kada gledamo prijatelja u stresnoj situaciji  to može da sinhronizuje naše otkucaje srca. U ovom eksperimentu, kada posmatrač vidi prijatelja da hoda po žeravici, njegovo i srce prijatelja imaju otkucaje u isto vreme. To znači da su naše društvene i emotivne veze jače nego što mislimo, a da se dokazi emotivne povezanosti mogu naći i u organizmu, a ne samo kao kognitivni efekat. Još uvek nije jasno zašto parovi imitiraju otkucaje jedno drugog ali dalje studije će se baviti time, kao i mogućim dobrobitima. 
 
Photo: Flickr