Lepi život

Za Kopaoniiik?

Znate li onu reklamu za Kopaoniiiiik? Mi smo išli ovog leta i evo kako smo se proveli…

Za Kopaoniiik?
Za Kopaoniiik?

Kopaonik leti? Možda zvuči čudno, ali ova njaveća planinska lepotica Srbije nudi sjajnu zabavu leti, gotovo kao i zimi. Od šetnje i branja borovnica, do bazena i sunčanja na jakom ali finom planinskom suncu, Kopaonik vam nudi odmor i zabavu, ali uživanje u spa centrima gde se možete fino opustiti posle napornog planinarenja.

Kopaonik se nalazi na 290 km od Beograda i idealan je za aktivan odmor i uživanje u prirodi tokom cele godine. Zovu ga i „sunčanom planinom“ zbog čak 200 sunčanih dana godišnje, a 1981. je proglašen nacionalnim parkom.

Ukoliko vam treba brzi beg iz grada Kopanik vam nudi čist vazduh, mir i tišinu a opet je tu i urbana strana – moderni hoteli kao što je MK Resort u podnožju planinskog masiva, žičare, restorani, prodavnice i sve ono što vam je dostupno i u gradu. Vekovima stare šume su idealne za šetnju ili u novije vreme vožnju biciklima, a ko želi malo više uzbuđenja može da iznajmi kvadar i provoza se po najlepšim stazama – Sunčanoj dolini ili da ode do Pančića ovako umesto žičarom.

Mi smo najviše uživali u pešačkim turama. Ako želite kvalitetno da se umorite, krenite npr. gore skijaškom stazom levo od Pančićevog vrha i stići ćete do Vučje staze veoma prijatne za šetnju, sa finim stenama za pauzu i zabavu, a možete odmoriti i na nekoj žičari ukoliko trenutno ne radi. Ne čudite se ako sretnete stada ovaca i čobane, imaćete osećaj kao da ste pronašli istinski mir. Uz divan pogled, ugrejane stene i blagi povetarac, Vučja staza nudi sjajan izlet. Usput ćete naići na mnoštvo žbunja borovnica – zaštitini znak Kopaonika leti. Pored borovnica, tu su i maline majušne prirodne i slatke – idealne za osveženje kad stignete do vrha.

Druga tura koju preporučujemo je malo ekstremnija – peške do Pančićevog vrha. Ovo možete probati i zimi kroz dubok sneg – neprocenjivo. Leti je drugačije. Svakako možete izabrati žičaru  (350 din),  ali pešačiti uzbrdo je neuporedivo zabavnije. Samo ponesite neko osveženje i keks i sve je super. Naravno, vožnja kvadovima je poseban doživljaj, samo se dobro držite i ovu avanturu sigurno nećete zaboraviti. Kada dođete do Pančića uvek izdvojte malo vremena da mirujete i napravite par fotki za uspomenu.

Ako se niste previše umorili predlažemo da se samo spustite levo od Pančića ispod vojne karaule i naićićete na stazu koja vodi ka Nebeskim stolicama.  Nebeske stolice su arheološki lokalitet iz ranohrišćanskog perioda (kraj 5. ili početak 6. veka), koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1800 metara, ispod istoiomenog uzvišenja, pod samim Pančićem (koji je an 2017. metara visine). To su ostaci bazilike sa ranohrišćanskim mozaikom, sa tragovima srednjovekovnih dogradnji. Život je ovde postojao još u 3. i 4. veku, a u 5. ili 6. se razvilo ranohrišćansko kulturno sedište. Pretpostavlja se da ovo nisu ostaci čitavog naselja i da uz njega postoji i neistražena tvrđava iz ranovizantijskog doba na brdu Čučaica, južno od nebeskih stolica. (Wikipedia)

Nebeske stolice (1913 m) su grupa stena iznad lokaliteta sa kojih se pruža pogled ka dolini Ibra i Kosovu, a naziv im je 1895 godine dao vojvoda Živojin Mišić. Mi smo uživali i na ovim stenama gde gotovo nema ničeg sem biljaka koje uspevaju i tu da prežive, a pogled i osećaj da ste na vrhu sveta je fantastičan.

Za one koji žele nešto drugačiju i možda smeliju avanturu tu je paraglajding uz iskuskne instruktore sa kojima možete da letite sa Pančićevog vrha, Krsta, Gobelje.

Za biscikliste Kopaonik je idealan jer ima staze izgrađene po standardima Evropske Unije i Kanade i to tri vrste: laku (KGB), srednje zahtevnu (Struga) i zahtevnu (Mordor). Druge dve staze su samo za iskusne vozače.

Ukoliko vam avantura nije dosta tu su i rafting i kanjoning – nezaboravna iskustva na Ibru i kanjonu Barske reke na visini od oko 900 metara nadmorske visine.

Kada se dobro umorite, tu je sjajan način za opuštanje – spa centri u Hotelu Grand ili porodičnom hotelu Anđeli. Otvoreni bazen je pravo uživanje i tokom dana jer možete da se sunčate i kupate se u vodi temperature od oko 30 stepeni Celzijusa, a za veče tu je zatvoren bazen, saune, tursko kupatilo i slana hladna pećina koju toplo preporučujemo. Nemojte propustiti Rusku banju koja garantuje uživanje i vrhunsku relaksaciju.

Ovde vas očekuje i sjajna planinska hrana prilagiođena napornim dnevnim aktivnostima.

Ukoliko se vraćate sa mora, ili niste stigli da pobegnete na odmor preporučujemo Kopaonik za pujenje baterija – srpsku planinsku lepoticu sa prelepom prirodom,a ako se odmor pak završio preporučujemo da već sada pogledate decembarske i zimske pakete koje po povoljnim cenama možete da rezervišete i obezbedite sebi jeftiije zimovanje i skijanje.

Kako god da odlučite, imajte na umu – Kopaonik je pravo blago i fantastičan je za odmor, rekreaciju i opuštanje za sve generacije.

Kako do Kopanika?

Na Kopaonik možete stići kolima, za leto najbolje autoputem E-75 i usput uživati u divnim predelima. Nakon nekih 160 km sa desne strane ugledaćete tablu Kopaonik, isključite se u mestu Pojate. Beograd – Pojate – Kruševac – Brus – Kopaonik i put ima oko 300 km. Svuda su putokazi, tako da ne bi trebalo da imate problema.Trebaće vam oko 3 sata.

Autobusom put traje malo duže, a u zavisnosti sa kojim prevoznikom idete razlikuje se i ruta – preko Raške ili preko Brusa. Cena povratne karte je 2700 dinara.

 

Pogledajte još fotografija Kopaonika u Galeriji:
 

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Lepi život

Više uLepi život

Koje banane su najbolje  %Post Title

Koje banane su najbolje

Zelene ili mekane?

Domino Magazin 16.10.2018
Kako izgleda orgazam?  %Post Title

Kako izgleda orgazam?

Svršavanje se razlikuje širom sveta, kažu naučnici

Domino Magazin 16.10.2018
Ne verujete svim savetima sa neta  %Post Title

Ne verujete svim savetima sa neta

Ovi se tiče sporta i nisu istiniti

Domino Magazin 15.10.2018
Udebljali ste se u vezi?  %Post Title

Udebljali ste se u vezi?

Evo šta to znači

Domino Magazin 15.10.2018
Ne spavajte sa partnerom  %Post Title

Ne spavajte sa partnerom

Neočekivano, to je dobro za vezu

Domino Magazin 14.10.2018
Ako psujete imamo finu vest  %Post Title

Ako psujete imamo finu vest

Bar da znate zašto je to tako

Domino Magazin 12.10.2018
Evo kada će vas prevariti  %Post Title

Evo kada će vas prevariti

U ovo doba dana je najveća šansa

Domino Magazin 11.10.2018
Koliko stvarno traje seks  %Post Title

Koliko stvarno traje seks

Velika anketa odgovorila

Domino Magazin 09.10.2018
7 stvari koje vas čine manje privlačnim  %Post Title

7 stvari koje vas čine manje privlačnim

Naučno dokauano

Domino Magazin 08.10.2018
Evo kada ne bi trebalo da pijete kafu  %Post Title

Evo kada ne bi trebalo da pijete kafu

Velika greška

Domino Magazin 08.10.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.