Dugo se mušterije plaše ovakvih stvari – dodatne naplate niskobudžetnih kompanija koje uvećaju cenu leta, ponekad i duplo!

Dodatna naplata za proveru prtljaga na čekanju, za korišćenje kreditne ili debitne kartice, ili za ček in (bilo na aerodromu ili putem interneta) – sve to uglavnom zahtevaju kompanije koje sebe nazivaju “niskobudžetnim”.

To znači da će svaki putnik koji nosi ručni prtljag morati da plati, bez obzira da li ga ostavlja sa drugim prtljagom ili nosi sa sobom u kabinu.

Od 1. avgusta, mađarski prevoznik će probati ovu naplatu na letu između Lutona i poljskog grada Katovice.

Ukoliko je ručni prtljag veći od 42cm x 32cm x 25cm, očekuje se da njegov vlasnik plati dodatnih 10 evra da bi ga uneo sa sobom, iako može da stane u ormarić iznad sedišta.

Ukoliko je torba manja od navedinih dimenzija, putnik će moći da je unese bez naknade ukoliko može da se smesti ispod sedišta ispred.

Torbe koje imaju dimenzije 55cm x 40cm x 20 cm ili veće, ili težinu preko 10 kilograma, moraju da se čekiraju, a plaćaju se i do 20 evra za letove kraće od sat vremena i 50 minuta, a do 25 evra za duže letove.

U Wizz Air-u kažu da će ovaj potez “motivisati putnike da nose manji prtljag, a da će ukrcavanje biti lakše i brže.”

Putnici koji plaćaju prtljag će imati prednost pri ukrcavanju i pristup ormarićima za prtljag.

Za sada, ova odluka se odnosi samo na usluge Lutona i Katovica, ali će se ona primeniti i na sve linije ukoliko se pokaže uspešnom.

Mnogi veruju da putnici neće biti baš zadovoljni ovakvim merama, a stručnjaci kažu da će i druge kompanije uvesti ovakva plaćanja ako se pokažu profitabilnim.

Ova odluka dolazi baš u trenutku kada su easyJet i Ryanair odlučili da ukinu dodatne troškove putnicima koji rezervišu last-minute letove debitnom karticom, a na šta su se mnogi žalili.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime