Zelenilo prija čoveku. Voćnjaci, cvetne leje sa i bašte sa povrćem su podsticajno zeleno okruženje koje zrači optimizmom i nadom. Na takvim saznanjima razvila se hortikulturna ili vrtna terapija koja je najpopularnija u  Americi i Velikoj Britaniji a sve se više širi po Evropi.

Ova disciplina koristi fizičke i psihičke dobrobiti koje daje rad u bašti kako bi pomogli starima, ljudima sa teškoćama u razvoju ili učenju, nezaposlenima, invalidima, žrtvama nasilja, hroničnim bolesnicima, u lečenju i rehabilitaciji.

Društva za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Evropi preporučuju da pacijent gleda, sluša, čuje, dodiruje, miriše, pa čak i okusi plodove vrta.

Svako može u svom životnom prostoru da pronadje mesto za neko zelenilo. Boravak uz biljke koristan je svima. Čak i kad niste bolesni već samo neraspoloženi, ljuti ili tužni izadjite u baštu i iščupajte korov ili prekopajte zemlju ili jednostavno, posmatrajte svoje ili tudje zelene biljke.

 

1 KOMENTAR

  1. Iako nisam znala da postoji takva terapija, mogu iz vlastitog iskustva potvrditi da je zivot u simbiozi s prirodom najbolji lijek za tijelo, a narocito dusu. Veliki sam ljubitelj prirode i planina, imam jedan komadic vrta u kome uzivam u svim ljetnim dobima. Najveci je uzitak kad covijek vidi kako iz sjemena nastaje zivot, a plodovi nas vlastiti uspjeh. Zbog toga dozvolite vasu djecu da i oni naprave svoj mali vrt kojeg ce oblikovati po vlastitim zeljama i postati veliki ljubitelji i zastitnici prirode

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime