Imate problem sa samopoštovanjem, a zavidite onima koji o sebi imaju stvarno visoko mišljenje? Možda grešite pošto je novo istraživanje dokazalo da je previsoko mišljenje o sebi lošije od nedostatka samopoštovanja.

 

Osobe koje odlikuje izuzetno visoko samopoštovanje češće imaju pogrešne poglede na život, odbijaju savete prijatelja i često preduzimaju riskantne poteze kao što je vožnja u pijanom stanju, jer veruju da ih neće uhvatiti. “Visoko samopoštovanje bukvalno truje međuljudske odnose, a deluje pogubno i na finansijsku situaciju”, kaže profesor sociologije Nicholas Emler sa London School of Economics i dodaje da se u društvu visoko samopoštovanje često poistovećuje sa srećom.

 

"Trebalo bi da kažemo da je visoko samopoštovanje vrlo daleko od sreće. Engleski jezik bogat je nizom reči koje opisuju osobe sa visokim mišljenjem o sebi i one nisu lepe. Svet nam zapravo ne duguje ništa i dobre stvari neće doći samo zato jer to želimo. Možda bi trebalo da prihvatimo da je vrlo visoko samopoštovanje zapravo problem baš kao i nisko samopoštovanje", rekao je prof. Emler.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime