Stručnjaci za veze i brak otkrivaju nekoliko tajni koje će vam pomoći da vaša veza traje duže i bude srećnija. Oni kažu da je osnovna stvar racionalizacija veze, odnosno odbacivanje ideala. Možda se romantičarima neće dopasti ali evo ih saveti iz knjige Spousonomics gde su neki zakoni ekonomije primenjeni na bračni život.

Podela obaveza

Kao i u kompanijama i u braku bi trebalo podeliti poslove i odgovornosti. Dogovorite se ko šta radi i držite se toga. Neka neko ide u nabavku i baca đubre a neko da pere sudove i sprema po kući, ili slično. Samo tako se nećete osećati iskorišćeno.

Niko ne pobeđuje

Niko ne voli da gubi i baš zato mislimo da znamo bolje od partnera. Ipak, pre nego što započnete raspravu sačekajte 24 sata i videćete da se 9 od 10 svađa nikada neće ni dogoditi. Tako ćete postići i da niko nije kriv i niko ne pobeđuje što je idealno.

Seks košta

Naučnici kažu da seks košta puno – čak 15 minuta vašeg vremena. Ipak, dobar orgazam će vam pružiti puno više dobrobiti od rada ili proveravanja mejlova.

Dugoročno planiranje

Kao i u ekonomiji bitno je planiranje na duge staze i ulaganje u budućnost. Zajedno napravite planove za sledećih nekoliko godina.

Preživljavanje kriza

U svakom braku ima uspona, padova i kriza. Važno je da ih preživite, baš kao i kompanije. Zapišite probleme i probajte da ih zajedno rešavate i stavite se u poziciju partnera. photo via tumblr