Vežbanje i sport sa maskom protiv virusa su postali realnost. Covid 19 je uneo promene u sve aspekte našeg života, pa i u naše sportske aktivnosti.

Oni koji se bave sportom znaju da je disanje brže i teže nego kada čovek miruje, što povećava rizik od prenošenja bolesti, piše Sciencealert. com.

Nošenje maski može biti korisno ali da li je izvodljivo, jer maska otežava udisanje dovoljne količine vazduha. Vežbe utiču na brže u jače udisaje a maske tokom vežbanja dodatno opterećuju protok vazduha.

Problema neće biti kod vežbanja umerenog intenziteta ali recimo kod fudbalera je problem, jer se vazduh udiše brzinom od oko 40 do 100 litara u minutu.

Nošenje maski za vreme vežbanja donosi još problema.

Kada se rade teške vežbe proizvodi se mlečna kiselina što prouzrokuje osećaj kao da gorite. A zatim se pretvara u ugljen dioksid koji se izdiše. Sada se postavlja pitaje šta se dešava ako ugljen dioksid zarobi maska, da li se on tada može ponovo udisati? A ako se to desšava onda se smanjuju kognitivne funkcije i diše veoma ubrzano.

Za sada se dakle zna da nošenje maski za vreme intenzivnih vežbanja izaziva niz problema.

Zato stručnjaci savetuju da pre nego što se to preporuči ljudima treba uraditi još analiza i istraživanja kako bi se obezbedila sigurnost sportista i rekreativaca.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime