Partneri koji su verni jedan drugom su plodniji od onih koji “švrljaju”, kaže novo istraživanje. Naučnici su otkrili da oni koji ostaju verni imaju 25% posto više potomaka. Monogamija je relativno retka među sisarima, ali studija koja je proučavala majmune u Argentini je otkrila koliko je važno imati samo jednog partnera.
 
Noćni majmuni se smatraju društveno monogamnom vrstom, ali naučnici su otkrili da kada se novi partner pojavi, tada ima manje mladunaca nego kod parova koji su ostali zajedno. Profesori sa Univerziteta Pensilvanija kažu da su monogamne veze odigrale veliku ulogu u evoluciji i pomogle da se poveća broj vrsta.
 
Zovite ih kako želite: ljubav, prijateljstvo, brak, ali ima nešto u našoj biologiji što vodi do emotivne veze između dva bića a što je rašireno u ljudskoj vrsti. Jedna od teorija kaže da se kod žena povećava plodnost jer stalni partner smanjuje teret trudnoće i dojenja.
 
Naučnici su posmatrali populaciju pomenute vrste majmuna tokom 16 godina, i to 18 grupa sa ukupno 154 jedinke. Ovi primati žive u porodici sa jednim mužjakom, ženkom i potomcima koji ostavljaju grupu kada napune 3 ili 4 godine.
 
Ponekad drugi mužjak “upadne” u porodicu a borba za ženku može da se završi fatalno! 
 
 Photo: Flickr

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime