Pazite kakvo istraživanje! Kada čuju zevanje, psi ga odmah podržavaju. Oni takođe mnogo više imitiraju zevanje svog vlasnika nego drugih, što ide u prilog teoriji da je zevanje “zarazno” zbog osećaja empatije i emocija bliskih osoba. I pasa, očigledno!

“Iznenađujuće, rezultati pokazuju zanimljivu povezanost između zaraze i društvenih efekata,“ zaključili su profesori sa Univerziteta Porto u Portugaliji. “Ne samo da psi imitiraju ljudsko zevanje, već je otkriveno da psi više podražavaju poznata zevanja od nepoznatih", dodaju istraživači.

Prethodna istraživanje su povezala zevanje sa osećajem empatije (sposobnošću da neko razume i interpretira tuđa emocija) kod ljudi. Pokazalo se da ljudi koji su empatičniji, takođe više i zevaju kada čuju druge.

Društvena zaraza

Ova veza se takođe vidi kod babuna – oni najviše podržavaju zevanje drugih babuna koji su im bliski, kao i kod šimpanzi. Istraživanja objavljena 2008. godine kažu da većina pasa imitira zevanje svojih vlasnika, dok neke druge studije dovode ovo u pitanje.

“Socijalna teorija zaraznog zevanja kod primata (šimpanza i babuna), govori da je podržavanje nečijeg zevanja znak za empatiju,” pišu istraživači.

Ideja da psi, kao domaće životinje koje su u bliskom kontaktu sa ljudima mogu da budu sposobni za neki nivo empatije nije nova.

Zevajući psi

U najnovijem istraživanju, naučnici su puštali zvuke za 29 pasa – kućnih ljubimaca da bi videli njihove reakcije: zevanje njihovog vlasnika, zevanje neke druge osobe, i kao kontrolni deo: ova zevanja snimljena unazad – što ne izaziva spontano zevanje kod životinja.

Oni su ponavljali zvuke 5 puta za redom, sa pauzama od 5 sekundi tišine i nasumično smenjivali tipove zvuka u dve serije sa razmakom od sedam dana.

Ova testiranja su rađena u domovima ljubimaca, a istraživači su snimili broj zevanja pasa.

Samo 40 % pasa je zevalo na kraju eksperimenta. Osam je zevalo dok se čulo zevanje čoveka, jedan tokom kontrolnog zvuka. To je mnogo češće nego podražavanje zevanja drugih pasa.

Ovi testovi pokazuju da empatija i emocije igraju ulogu u imitiranju zevanja jer su psi direktno vezani za vlasnike.

Ovo može da bude i korisno kada se psi biraju za specifične zadatke jer je njhova uloga u ljudskom društvu sve važnija (na primer psi za terapije i slično).