Takva analiza bi omogućila da se brzo predvidi koliko je terapija efikasna i to za četiri do pet dana i time bi se izbeglo čekanje od jednog meseca, koliko je do sada bilo potrebno da se utvrdi da li je antidepresivni lek odgovarajući za pacijenta", rekao je autor studije američki naučnik Mark Rasenik sa Univerziteta u Ilinoisu.
Naučnici su analizirali mozak 16 pacijenata s depresijom i samoubilačkim porivom i uporedili s mozgom preminulih ljudi, koji nisu imali psihijatrijskih problema. Oni su otkrili da je kod depresivnih pacijenata protein GS alfa najveći u moždanim ćelijama nazvanim "splavovi lipida".
"Ti ‘splavovi’ su gusti, skoro lepljivi i oni ili sprečavaju ili omogućavaju komunikaciju između molekula moždane membrane", navodi se u istraživanju.
Kada je protein uhvaćen u klopku "splavova", njegova sposobnost da akvitira neurotransmitere je smanjena.
"Antidepresivni lekovi pomažu da se protein pomeri od ‘splavova’ i omogući delovanje određenih neurotransmitera", naveli su eksperti.
Do sada je bilo neophodno bar mesec dana da se utvrdi da li su antidepresivni lekovi efikasni u tome, ali su naučnici ustanovili da se promena dešava u ćelijama krvi za samo četiri do pet dana.