U svakodnevnoj jurnjavi između milion obaveza, nismo ni svesni da nas često kroz dan sprovede "autopilot". To može da se promeno, i to lako.

"Lako možete požnjeti nagrade svesnosti jednostavnim dodavanjem malih radnji u svoje svakodevne obaveze", kaže za "Hafington post" psihoterapeut Šarlin Ričard a prenosi Mondo.
 

Top lista za savršen dan

Ona objašnjava da bi bilo dobro da povremeno isključimo "autopilota" koji čekira da li smo obavili sve sa dnevne liste obaveza, i da se posvetimo našem umu koji, negde zaboraljen i usamljen, sanjari.

"Vežbanje sabranosti tokom dana će vam omogućiti da se probudite i obratite pažnju na sopstvene misli i na vaš život, ali ne na životne obaveze, već na ono što ste vi sami, kao jedinka, neponovljivi i jedinstveni", kaže psihoterpeut i navodi četiri veoma jednostavna načina za to:

Dišite

Samo tri sekunde su nam dovoljne da se vartimo sami sebi. Udahnite duboko jer je dah sastavni deo nas – udahnemo, u proseku, 21.000 puta dnevno, ali nikada ne obratimo pažnju na to. Dakle, zastanite barem tri minuta tokom dana i fokusirajte se na ono što osećate kada udišete, a onda izdahnite i videćete koliko će vam to pomoći da se bolje koncentrišete.

Ukoliko želite da uradite nešto više za sebe, odvojite svakoga dana pet minuta ili deset i pokušajte da meditirate u tom periodu. Tako ćete se fokusirati na sebe, svoje misli, a to će vam biti od velike koristi tokom obavljanja obaveza koje vas potom čekaju.

Tehnika "balzam za usne"

Ukoliko se šminkate, brijete pre nego što napustite kuću, ili nanosite balzam na usne nekoliko puta tokom dana, nemojte to više da radite automatski. Iskoristite te trenutke da se fokusirate na sebe. Dišite duboko i lagano, budite svesni mirisa proizvoda koje koristite, uživajte u njima, ali i u njihovoj teksturi. Ova tehnika se može nazvati i "maskara metod", "senka za oči", "pena za brijanje"…

Ovaj metod ne mora da se odnosi samo na naše radnje koje se tiču higijene ili ulepšavanja, već na sve one male stvari koje radimo svakodnevno. Promenite rutinu, fokusirajte se i počnite da primećujete i doživljavate vaše neprimetne radnje.

Okrenite frustrirajuće situacije u svoju korist

Niko ne voli da bude zaglavljen u saobraćaju ili da čeka u redu za kasu u supermarketu, ali to je skoro svakodnevna neminovnost. Međutim, te besmislene trenutke možemo da okrenemo u svoju korist. Neka to postane vreme samo za vas. Umesto da u sebi psujete i nervirate se što gubite vreme, radujte se što, napokon, imate malo vremena za sebe.

Neka sva čula uživaju

Dnevni obroci su često samo još nešto što moramo da uradimo kako bismo "gurali" dalje. Promenite taj odnos prema hrani. Pogledajte bolje šta imate u tanjiru, obratite pažnju na oblike i boje namirnica koje ćete uneti u sebe, pomirišite zalogaj pre nego što ćete ga staviti u usta. Obratite pažnju na teksturu onoga što žvađete, pokušajte da otkrijete kojim delom jezika osećate različite ukuse. Gde vam je, na primer, najljuće, najslađe…

Ključ je u tome da angažujete svoja čula i da osećate sva zadovoljstva koja vam pruža hrana, ali i pranje ruku na primer, nanošenje kreme nakon toga…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime