Ukrašavanje mobilnih telefona identično je ukrašavanju nokata, osim što se radi na površini elektronskog uređaja, a ta veština nazvana deko počela je da dobija na popularnosti u velikim japanskim gradovima pre nekoliko godina, prenela je agencija DPA. Otad je postignut veliki napredak u veštini i dizajnu. U tokijskim trgovačkim centrima ukrašivači mobilnih telefona crtaju lica poznatih glumica pomoću perlica, ispisuju inicijale vlasnika uređaja šarenim plastičnim slovima ili lepe sličice ruže ili krune na preklopive telefone.

– Žene svih godišta najviše vole svetlucave perlice i plastične ukrase, pa njihovi mobilni telefoni često izgledaju kao prave male svadbene torte – kaže umetnik u ukrašavanju telefona iz japanske firme „Aj-biznis" Mucumi Ivama. On preko svog internet sajta prima između 200 i 300 porudžbina mesečno, a mobilne telefone ukrašava u radnji „Neuneu" u srcu tokijskog ekskluzivnog kvarta Haradžuku.

 

Većina porudžbina se odnosi na ukrašavanje mobilnih telefona, ali su Ivama i drugi dizajneri počeli da primaju porudžbine i za „ajpodove", digitalne fotoaparate i sklopiva ogledala. Vlasnici takvih uređaja mogu da ih ukrase i sami, pri čemu će nalepnice i perlice da ih koštaju manje od deset dolara, a imaju mogućnost i da sopstveni dizajn donesu kod ukrašivača koji će sprovesti vlasnikovu ideju.

Ukoliko mobilni telefon odnesete u „salon" da ih ukrase profesionalci, to može da vas košta do 470 dolara, u šta je uračunat i materijal. Za veće uređaje cena ukrašavanja može da poraste na čak 900 dolara, zavisno od dizajna.

Ivama ističe da se neki klijenti vraćaju u radnju nakon što uklone prethodne ukrase i traže novi izgled svog mobilnog telefona, baš kao i što svaki dan menjaju odeću koju nose.

Istraživač japanskog instituta za stil življenja „Hakuhodo", Takajo Jamamoto, ističe da mnogi ljudi imaju osećaj da je mobilni telefon gotovo kao njihovo „drugo ja" a ne samo stvar, pošto se od njega ne odvajaju tokom čitavog dana, tako da je njegovo ukrašavanje način da izraze identitet.

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime