Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije prosečan životni vek Evropljanina je 79 godina. Ako se granica punoletstva uzima 19 rođendan, život odrasle osobe traje oko 68 godina a to je 24.820 dana. O tom kako ih najbolje iskoristiti piše psiholog James Clear, autor knjige “Promenite svoje navike”. Evo osnovnih pravila koje bi trebalo da znate.

 Jutarnja rutina

Kada se stvori jutarnja rutina, mozak to pamti kao znak za početak dana. A svaki početak je važan. To može biti slušanje muzike, tuširanje, čitanje knjige, ispijanje kafice, vežbe. Ono što uradite ujutru utiče na ostatak dana. Ovo je veoma važno ljudima koji nemaju dovoljno motivacije.

Organizacija energije

Razmislite šta vam troši više a šta manje energije i prema tome organizujte dan. Oni koji su najkreativniji izjutra tada bi trebalo najviše i da stvaraju, da budu aktivni, da osmišljavaju i realizuju planove. One usputne poslove, slanje elektronske pošte, telefoniranje, sređivanje arhive onda bi trebalo da ostave za drugi deo dana, kada im je energija pri dnu.

Poruke

Mnogi će reći da je to neizvodljivo, ali James Clear savetuje da ne otvarate poruke pre podneva. Jutro bi trebalo da se iskoristi za važne stvari, kreativne, neophodne. Ako je nešto hitno ljudi će vas već naći.

Sedenje

Veoma je važno kako sedite. Dakle, nemojte sedeti pogrbljeno već uspravno. Svaki sat vremena malo prošetajte, ako ima zelenila gledajte u zelenilo i pokušajte da se opustite. Ovo je važno zbog toga što je mozgu potreban kiseonik. Pluća moraju da se šire a to je nemoguće ako se sedi pogrbljeno.

Večernja priprema

Da biste imali uspešan dan lepo bi bilo da prethodne večeri napravite popis obaveza koje vas čekaju. Ne traje to dugo, desetak minuta ali će vam uštedeti tri sata sledećeg dana. Bićete opušteniji, znaćete šta vas očekuje.

Mobilni

Kada ujutru krenete da radite isključite mobilni. Tako nećete moći da vršljate po društvenim mrežama, nećete gledati sve one nepotrebne poruke i e-poštu, bićete usredsređeni na posao.

Hrana

Kada završite posao nagradite se hranom. Ukusan ručak, večera, užinica biće znak da vam je dan bio uspešan i kreativan. A to svako zaslužuje.
 
Hladovina

Treba raditi u rashlađenom prostoru jer vrućina čini čoveka nervoznim. Rashlađena prostorija je takođe dobra za bolju koncentraciju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime