Tuširanje hladnom vodom je vrlo popularno. Znate već i sami koliko je prijatno posle trčanja, vežbi istuširati se hladnom vodom. Ili možda pre treninga koji ćete onda bolje odraditi. Ali da li je to dobro za vas pitate se a stručnjaci odgovaraju da jeste. Evo i zašto.

Ako se istuširate pre trčanja temperatura tela će biti niža a trčanje uspešnije. To će sprečiti i pregrejavanje vašeg tela.

Hladan tuš podiže nivo belih krvnih zrnaca, poboljašva cirkulaciju, deluje na smanjenje viška kilograma, bolje se diše, povećava nivo energije. Sve u svemu, veoma je korisno za vas.

A još je ugodnije istuširati se posle fizičkih aktivnosti kada vas voda rashlađuje i vraća u normalu. Hladna voda će uticati da vam krv brže ode ka stomaku i crevima tako da možete da izdržite dehidrataciju, poboljšava protok hranljivh materija, bolja je i cirkulacija. Tokom dana posle ovakvog tretmana nećete osećati umor.

Stručnjaci ističu da je tuširanje hladnom vodom korisno i za mentalno zdravlje. Ublažava simptome stresa, depresije jer se povećava nivo serotonina koji se još naziva i hormonom sreće.

Hladan tuš će vam povećati energiju, elan i poboljšati rezultate rada.