Ovo je za one koji ne vole da vežbaju, plivaju, da se bave nekim sportom a želeli bi da budu zdraviji i u dobroj fizičkoj kondiciji.

Hodanje je zato prava stvar za one koji su lenji ili stariji.

Hodajte svakodnevno i to menjajući intenzitet u pravilnim razmacima, lagano se zagrevajte pa sve brže hodajte i najžustrije što možete a onda opet malo usporite i sve tako dok se ne umorite.

Svakog dana bi trebalo napraviti 10.000 koraka, savetuju lekari.

Važno je kada hodate i vaše držanje, menjanje terena kojim šetate, dužina koraka. Ima tu još caka zato pročitajte dalje tekst i saznajte sve pojedinosti o lepoti hodanja.

Žustro

Hodajte žustro, kao da žurite. To će povećati broj  otkucaja srca čime ćete omogućili bolje sagorevanje kalorija. 

Ponosno

Hodajte ponosno. Ramena zategnite unazad ali opušteno a ne zategnuto, glavu uspravite, bradu podignite da ne leži na grudima. Uz pravilno držanje, vaši mišići leđa i zadnjice će pravilno raditi, a samim tim će se jače stiskati i opuštati. Tako će se topiti kalorije.

Štapovi

Hodanje s posebno dizajniranim štapovima rođeno je pre tridesetak godina u Finskoj koju krase brojne šume. Stručnjaci kažu da 15 minuta ovakvog hodanja na organizam deluje kao 21 minut vožnje biciklom ili 12 minuta trčanja. Pri tome se troši dvostruko više kalorija. Potrebno je imati sportske cipele ili patike, sportsku odeću prilagođenu vremenskim uslovima i naravno štapove.

Laktovi su važni

Brzina vašeg kretanja zavisi i od laktova, tj. njihovom zamahivanju. Zamah omogućuje impuls, količinu pokreta i tera vas napred. Ujedno pomaže jačanju gornjeg dela tela i sagorevanje većeg broja kalorija. Laktove držite pod pravim uglom i zamahnite ih u odgovoru na korak (suprotna ruka i suprotna noga).

Stomačić

Ako želite da ojačate trbušne mišiće, ne morate da vežbate na podu. Najefikasnije vežbe za postizanje čvrstog i ravnog stomaka izvode se stojećki. Kako biste zadržali pravilno držanje, stisnite trbušne mišiće dok hodate. Oni će ojačati a vi ćete umesto trbuščića imati divan, ravan stomačić.

Kolena

Hodanje po terenu koji nije ravan pogoduje kolenima. Osim toga probajte ponekad da podignete kolena što više prema grudima. Tako se vežbaju trbušni mišići, mišići stražnje lože i zadnjice. Istovremeno ćete poboljšati ravnotežu.

Stopala

Koračajte celim stopalom, koristite svaki dio, od prstiju do pete. Prvi dodir s tlom mora napraviti vaša peta, zatim zaljuljajte stopalo i završite odguravanjem od tla jastučićem i prstima. Tako ćete u koraku imati više snage, upregnućete mišiće zadnjice, stražnje lože i listova, što će ih izdužiti a samim tim ćete trošiti više kalorija.

Korak

Povremeno promenite dužinu koraka. Najbolji način za brzu šetnju je koračati malenim koracima, a ako želite da se rešite celulita onda produžite korak i tako naizmenično.

Malo ravno, malo brda

Za najbolje rezultate valja menjati teren. Intervalno izmenjujte hodanje po ravnoj podlozi s hodanjem po brežuljkastom terenu. Tako ćete najbolje uticati na mišiće guze i stražnje lože, eliminišući celulit.