Pandemija covida 19 uticala je i na navike u ishrani. Većina voli svežu hranu, jer je ona sadrži najviše vitamina i dobrih sastojaka. Ali u vreme pandemije kupuje se smrznuta hrana. Ko zna kada će se ponovo ići u prodavnicu i da li će u njoj biti sveže hrane. Što je sigurno to je bolje.

Naravno, najbolje prolaze oni koji mogu da kupe odmah od proizvođača svežu hranu ali je svakako u nekom trenutku moraju staviti u zamrzivač jer će početi da propada.

Dakle, šta je najbolje učiniti, kupovati odmah smrznutu ili svežu veoma je složeno pitanje jer i jedna i druga hrana imaju prednosti i mane.

Uostalom sve zavisi i od vrste povrća i voća.

Zanimljivo je recimo da nežni spanać kada se zamrzne izgubi samo trećinu vitamina C. Ali kada je smrznut onda od njega ne može da se napraviti ta divna salatica.

Kada govorimo o vitaminu C ima ga najviše u svežoj hrani.

Dobra strana smrznutog voća je što se ne koristi šećer za konzerviranje. Takođe hlrađenje pomaže da se sporije razgrađuju hranljivi sastojci u nekom povrću.

Sveže voće i povrće svakako je najbolje ali je podložno brzom propadanju. Pogotovo je problem u propadanju vitamina C, dragocenom vitaminu za ljudsko zdravlje. Tako recimo, već spomenuti spanać izgubi sav vitamin C u roku od nedelju dana.

Kombinovanje je najbolje rešenje ali sve zavisi od mogućnosti i prilika u kojima živimo.

Naravno, nutricionisti uvek savetuju da se jede što manje šećera, brza hrana, grickalice. Trebalo bi jesti što više povrća i umereno voća. Za zdravlje organizma je tekođe veoma važna i fizička aktivnost bilo da ste napolju ili vežbate u kući.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime