Šta znači krindž? Engleski termin cringe ima posebno značenje za mlađe generacije i evo šta bi trebalo da znate.

Krindž se danas koristi kao termin koji opisuje intenzivan osećaj neprijatnosti, stida i sramote zbog nečijeg ponašanja, fovora ili postupaka.

Kada je nešto opisano na cringe to znači da je društveno neprikladno ili neprijatno.

Šta znači krindž – Cringe

Na društvenim mrežama izraz cringe se dnas koristi da izrazi snažnu, negativnu reakciju na sadržaj koji se doživljava kao društveno neprihvatljiv. Recimo cringe ja ako neko ostavlja neprijatne komentare ili se ponaša neprihvatljivo. Termin se često koristi neformalno i subjektivno, jer ono što jedna osoba smatra važnim , druga možda i ne.

Ukratko – cringe je slično kao i blam, ili sramota.

Termin potiče iz engleskog jezika i u početku se koristio kako bi opisao reakciju na nešto neprikladno i, posebno u vezi s društvenim interakcijama.

Ovaj izraz nije samo opis, već je postao i kulturološki fenomen. “Krindž” kultura je postala deo online zajednice, gde se ljudi međusobno zabavljaju ili kritikuju situacije ili ponašanja koja smatraju neprikladnim. Ovo može da uključuje deljenje snimaka ili slika koje izazivaju “cringe” reakcije, kao i koementarisanje.

Psiholozi objašnjavaju da postoji objađnjenje za cringe pokret. Dešava se da zbog empatije prema osobi koja je u neprijatnoj situaciji ili zbog neprijatnosti koju osećamo kada smo svedoci nečijeg neuspeha ili nespretnosti imamo potrebu da to konetarišemo. Takođe, “cringe” može biti način za izražavanje osećaja nadmoći ili satisfakcije zbog toga što sebe percipiramo kao bolje ili uspešnije u poređenju sa situacijama ili osobama koje smatramo “cringe”.

Dakle, sledeći put kada se nađete u situaciji koja izaziva krindž, zapitajte se zašto je to tako i da li će se neko zbog vaših postupaka možda osetiti loše.

Pogledajte i šta znači flex i fleksing.