Šta ne bi trebalo da radite pre spavanja važno je pitanje za sve noćobdije. Stručnjaci za dobar san imaju niz predloga koji će pomoći da se bolje spava.

Važno je da pre spavanja nikako ne gledate vesti. Pogotovo ne u ovo vreme kada su vesti dramatične i uznemirujuće. Vesti će vas učiniti anksioznim, uznemiriće vas a to nikako nije garancija za dobar san.

Nije dobro ni započinjati razgovore za koje znate da će loše uticati na vas i da zbog toga nećete moći da zaspite a san će biti razbijen i loš. Takvi razgovori mogu vas učiniti besnim, emotivno rastrojenim.

Mnogi rade zbog pandemije covid 19 od kuće, koja je postala kancelarija. Ali nemojte nikako raditi pre spavanja i iz kreveta. Može se desiti da mozak razvije psihološku povezanot kreveta kao mesta ne za spavanje već za budnost i rad na kompjuteru. To naravno može rezultirati razvijanjem nesanice.

Stručnjaci savetuju i da nikako ne vežbate uoči odlaska na spavanje.

Kafu, energetska pića, crne čajeve ne treba piti posle pet sati po podne. Oni deluju stimulativno i ometaju dobar san.

Nekim ljudima alkohol pomaže, kako kažu, da bolje mogu da utonu u san. Ali to dovodi do nekvalitenog sna. Uostalom ako već volite čašicu uveče, neka to bude najmanje sat vremena pre spavanja. Alkohol remeti san tako što ćete u prvom satu spavati kao komirani a onda se možete probuditi mmogo ranije što je to uobičajeno.

Ne bi trebalo držati upaljeno svetlo u stanu za vreme spavanja jer je to znak mozgu da ostanete budne. Takođe, svetlo remeti prirodnu proizvodnju melatonina, hormona koji pomaže da se kvalitento zaspi i spava. Savetuje se da se makar sat pre spavanja zatamne sijalice, uključe lampe kako bi i svetlo pripremilo organizam na vreme za spavanje.

Ako želite da imate dobar san, savetuje se da vaši ljubimci, psi i mačke ne spavaaju sa vama. Oni mogu da poremete san skakanjem na vaš krevet, lajanjem, željom za igrom ili hranom.

U spavaćoj sobi ne bi trebalo imati elektronske uređaje, posebno kompjutere, mobilne čiji ekrani emituju plavu svetlost na ekranima što remeti san.

Televizija takođe nije dobro za san, jer odvraća pažnju, često ne možete da se odvojite gledajući filmove, serije što razbija san. Tada mozak luči dopamine koji stimulišu centre za buđenje, što nikako nije dobro za san. Neki ljudi kažu da uživaju da dremaju dok gledaju TV. Ali stručnjaci kažu da je to zapravo vapaj tela za snom.

Ne treba jesti neposredno pred spavanje. Savetuje se da večerate najmanje dva sata pre nego što krenete na spavanje. Ako ste baš gladni dobro je pojesti jogurt sa višnjama, pistaćima jer su oni odličan izvor melatonina.

Temperatura je takođe važna za san. Nije dobro da soba u kojoj spavate bude pretopla ali ni previše hladna.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime