Šta ne govoriti deci? Pogledajte šta kažu stručnjaci šta ne bi trebalo da govorite svom detetu. Često iz navike ili zato što su to govorili i vaši roditelji govorite deci ono što ne bi trebalo.

Proverite šta je to i zašto bi trebalo izbegavati da se nešto tako govori detetu.

Šta ne govoriti deci

Ne hvallite devojčice zbog njihovog izgleda

Ne hvalite svakodnevno devojčice zbog njihovog izgleda. To može podstaći devojčice da njihov izgled bude najvažnija stvar u životu. Znamo da izgled nije presudan i da ima mnogo drugih dobrih osobina i načina ponašanja koji su poželjni. To su trajne vrednosti a frizura, odeća, torbice, minđuše su promenljive stvari koje se mogu uvek kupiti.

Ne govorite detetu da je isto kao i vi

Ne govorite detetu da je isto kao i vi. Poenta je da deca “ne liče” ni na vas, ni na drugog roditelja, ni na babe, teče ili neku drugu osobu. Deci treba razvijati individualnost a ne da budu preslikana neka druga osoba.

Ne terajte malu decu da dele

Ne terajte malu decu da dele sa drugim na silu igračku, poslednji keks jer će to izazvati bes kod mališana. Takvo osećanje deca mogu poneti kasnije u život i teže se uklapati u socijalne aktivnosti i razvijati društvenu zrelost.

Ne govorite detetu da je tvrdoglavo

Ne govorite detetu da je tvrdoglavo kao nešto što je loše, negativno. Dete će se često upravo truditi da to i bude ali u negativnom smislu. Tako će dete izgubiti volju da se razvija u pozitivnom pravcu i da svoju tvrdoglavost koristi kako bi ostvarilo svoje pozitivne ideje i ciljeve. Onako kako mi gledamo na dete tako će verovatno i dete gledati na sebe. Umesto da im nabijate na nos da su tvrdoglavi govorite im da je dobro što su uporni, odlučni, istrajni.

Ne opominjite stalno dete da bude oprezno

Ne opominjite dete da bude oprezno jer će se desiti upravo obrnuto. Postaće trapavo, plašljivo, nesigurno. Naši strahovi preneće se na dete što nikako nije dobro za njihov rast i razvoj.

Ne pitajte dete šta će biti kad odraste

Ne pitajte dete šta će biti kad odraste misleći da tako možete lagodno da ćaskate sa mališanom. To dete tera da se definiše u smislu posla. Često detetu predlažemo određena zanimanja što nema nikakvog smisla. Posao nije jedina odrednica individue. Neko može biti sposoban na mnogo polja a ne samo na poslu koji obavlja. Zato treba pustiti dete da se razvija svojim tempom i ide svojim putem a ne insistirati na stvarima koje ga opterećuju. Dakle, nije važan posao koji će obavljati već kakva osoba žele da budu.

Ne pitajte dete o njegovom danu

Ne pitajte, ne insistirajte da dete priča o danu koje je provelo. Roditelji često očekuju da im dete do tančina raportira kako je bilo u školi a deca su umorna i potreban im je predah. Izašli su iz škole i red je da predahnu, da se opuste. Kada prođe neko vreme, uz večeru ili pre čitanja u krevetu govorite o svom danu, o tome šta vas je radovalo tog dana. Dete će se opustiti i ispričati svoje utiske bez pritiska i propitivanja. Pričajte neobavezno, dogovarajte se za vikend koji vas čeka i šta planirate. Opustite dete, neka se oseća spokojno u svom domu, veselo i zaštićeno.