Šta je fetiš a šta je perverzija?

Nije isto

Nastranost ili perverzija i fetišizam su dva termina koje često koristimo kada opisujemo neke neobične želje ili radnje vezane za seks.

Samo ova dva termina se često brkaju i pogrešno koriste.

Upravo zbog čestog nepravednog etiketiranja nastranosti i fetiša doktorka Sandra LaMorgese odlučila je definiše razliku.

„Biti nastran znači pojačavati seksualnu intimu sa svojim partnerom dodavanjem novih i kreativnih elemenata kao što je prekrivanje šlagom. Šlag je u ovom slučaju sekundaran pored primarnog iskustva seksa sa partnerom.

„Sa druge strane, fetiš ili perverzija je uzbuđenje kod individualaca koje uzrokuje specifičan objekat, deo tela ili uloga sa učešćem i bez učešća parnera. Osoba sa fetišom može masturbirati držaći objekat ili prisustvujući sceni uloga, a može i zamoliti partnera da ga nosi ili koristi tokom seksa“, objašnjava LaMorgese.

Ona tvrdi da su seksualne perverzije i fetiši redovno stigmatizovani upravo zbog činjenice što su specifični i drugačiji. Ali, ističe LaMorgese, dok god u njima partneri obostrano uživaju to predstavlja zdravo ponašanje.

„Ljudi koji vole fetiše su kao vi i ja. To su vaša braća, sestre, majke, očevi, rođaci, prijatelji, komšije, advokati, lekari i zubari…“, zaključuje LaMorgese.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *