Na letovanje sam isla u Soko Banju, i moram vam reci da je mesto divno, a cene veoma pristupacne, tako da je za studentski budzet Soko Banja fantastican izbor.

Sokobanjska kotlina je mala oblast u centralnom delu istočne Srbije, jasno ograničena sa svih strana planinama, do 1600 metara nadmodske visine. Ona leži izmedju planine Rtnja na severu, Ozrena, Leskovika i Device na jugu i izmedju moravske doline na zapadu i timočke na istoku.

Sam grad je prilicno mali, ima dosta parkova, u centralnom parku se nalazi fontana i staro kupatilo Sokobanje – Park, koje su na rimskim temeljima podigli Turci, a dva puta je obnavljano: prvo u vreme kneza Miloša, a zatim posle drugog svetskog rata. Postoji glavna ulica gde se nalaze mnogobrojni kafici, prodavnice i tezge sa suvenirima, grad je narocito lep uvece kada se ulicna svetla upale, a na trgu je skoro svake veceri bio neki muzicki program.

Drugi veci park  je park Banjica, takodje prelepo mesto za setnju a iz njega se moze stici do kupalista, a i do puteva kojim mozete doci do Soko Grada, Lepterije, i drugih izletista.

Plaze:

Od parka Banjica se stize do 3 plaze, to su plaža Zupan, jedno od mesta za koje je vezana legenda. Uzvodno od te plaže u malom kanjonu ima još par mesta za kupanje oko kojih postoje stene pogodne za skokove u vodu, a iznad plaža „sest kaca“ i „Zupana“ na reci Moravici nalazi se „dzentlmen plaza“. To je jedino mesto gde se ponekad okupljaju nudisti.

Izletista:

Lepterija, to je proplanak i popularno izletiste, setnja do Lepterije vodi kroz predivne panorame koje obiluju zelenilom. Na tom putu je i restoran „Pecina“ smesten ispod stene na obali reke. Idealno mesto za ručak u prirodi ili odmor uz kafu u toku šetnje. Od Lepterije se dolazi do "Bogorodice u steni" to je prirodni fenomen, udubljenje u steni u oblicju Bogorodice sa detetom, a prema legendi tu se sakrila Bogorodica s Hristom u narucju, bezeci pred Rimljanima. Svako ko pred stenom upali svece, cinice mu se svako dobro na ovome svetu. Na putu do i od Lepterije se nalaze brojne klupice i mesta predvidjena za rostilj ili paljenje vatre, na jednom od njih, u Hajduk Veljkovoj pecini smo ja i drustvo pekli nekakvo meso, i zaista je provod fantastican.

Soko Grad, najvaznije mesto koje morate posetiti, ako ste dosli u Soko Banju, o samom utvrdjenju se ne zna mnogo, izvesno je da se radi o srednjovekovnoj tvrdjavi izradjenoj na temeljima utvrdjenja iz cetvrtog do sedmog veka. Pominje se u biografiji despota Stefana Lazarevica, a porusen je tokom borbi za turski presto koje je vodio sultan Musa protiv odmetnika Hanuz bega 1413. Musa, poznatiji kao Musa Kesedzija, pominje se i kao glavni krivac za rusenje Crkve Svete Petke nedaleko od izletišta Lepterija. Tvrdava izgleda fantasticno, a malo tezi uspon do nje se potpuno opravdava lepotom koja je krasi, kao i fantasticnim pogledom koji se pruza sa rusevina.

Ozren Planina je udaljena oko 5 kilometara od grada, ide se asfaltiranim putem, isli smo i peske ali put je takodje lep. Na Ozrenu su i dva izletista. Jedno pored Ocne bolnice, i drugo koje je veoma prijatno pored ribnjaka, sa ogromnim sredjenim parkom, stolovima i klupama. Pored njega se nalazi i nekoliko kafana i parking prostor. U blizini je i vodopad Ripaljka – najvisi vodopad u Srbiji i prvi spomenik koji je zastitila drzava zakonom iz 1948. godine.  Vodopad Ripaljka je najvisi vodopad u JI Srbiji, visok 11 metara, nazalost bio je presusio kada sam ja bila, ali smo videli lasicu

Iako je poprilično dugacka, nije preterano naporna nisetnja do "kamena ljubavi", na kome su se, kazu mestani, voleli hajduk Veljko i Cucuk Stana. I danas je obicaj da dvoje mladih i zaljubljenih stane na kamen i poljubi se, verujuci da to garantuje vecnu ljubav. Stolovita (usamljena) kamena stena nasred velike livade je simbol zaljubljenih. Ako se dvoje popnu na stenu zajedno i fotografisu se, ostaju zaljubljeni do kraja zivota, videcemo da li je to istina

Za obilazak izletista potrebno je da ste spremni na dosta pesacenja, malo planinarenja, i naravno da budete zadivljeni cudesima prirode oko vas.

obavezna oprema je:

-patike, jaknica (cak i leti), udobna i rastegljiva odeca (zbog planinarenja), dosta vode, hrana (verujte ogladnecete usput), i naravno nigde bez foto aparata

Smestaj:

Cak i leti, smestaj je veoma pristupacan, mi smo privatno uzeli sobu i placali smo 300 dinara dnevno po lezaju (to su sobe bez tv-a), one malo vise fensi sobe (sa tv-om) su bile 500 din, mada tv vam nista ne treba jer posle celodnevnog pesacenja, zelecete samo sto pre da legnete. Sto se ishrane tice, hrana je jeftinija nego u Beogradu, recimo, tako da dvoje moze opusteno da prodje sa 500 kinti dnevno na hranu, obavezno pijte zajecarsko pivo, i probajte rostiljanje u Hajduk Veljkovoj pecini

Dakle Soko Banja, Soko Grad, dodjes mlad odes jos mladji

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime