Ne, to nije samo sport. Snowboarding je modna imperija oko koje sevaju blicevi; to je šmekerski svet kome želite da se pridružite po svaku cenu, u kome ljudi govore slengom i traže sve veća adrenalinska uzbuđenja spuštajući se niz Kopaonik na poslužavniku.

 

Za početak 

Ako nećete da potrošite bogatstvo na opremu, iznajmite je na licu mesta. Iznajmljivanje komplet-paketa za snowboarding (daska, cipele i veze) u trajanju od 6 dana košta od 100 eura pa naviše, ali cene drastično rastu na popularnim lokacijama (Švajcarska, Slovenija…). Savetujemo da za početak odaberete "frirajding" dasku, pošto su one svestrane i lako je njima upravlja. Ali, ako ste ludi za brzinom, onda će vam odgovarati duža, "frikarving" daska, dok će kratka i laka "fristajling" daska biti najbolja za trikove i akrobacije.

 

Kada prebrinete crtež na daski, treba kupiti i u još nekoliko dodataka. Prvo cvidže. Naočare za sunce su beskorisne kada pada sneg, tako da morate da kupite šmekerske skijaške. Nabavite dve vrste stakala, refleksivna, za sunčane dane, i ravnomerno-svetla kao što je Oakley Persimmon, da biste mogli da vidite obris staze kada je siv dan ili još bolje noću. Možete i da pazarite cvikere sa staklima koja automatski reaguju na promenu osvetljenja.
Dobro krzno vam je takođe neophodno. Jeftina se raspadaju, a dobra su praktično neuništiva. Morate i da pazarite nešto u čemu će vam biti fino i toplo. Nabacite nešto sa slojem apsorpcionog materijala koji će vam usisati znoj sa tela. Idealna je Helly Hansen’s LIFA Prowool oprema koja je napravljena od polipropilena, materijala čiji je tvorac dobio Nobelovu nagradu. Ako idete van staze, neophodan vam je lokator u slučaju lavine ili ako završite na Kosovu. Uređaj emituje signal koji pomaže spasilačkim službama da vas lociraju kad upadnete u nevolju.

 

 

Kožne ili vunene rukavice? Vi odaberite. Vunene su toplije, a ako ih navučete preko kožnih izgledaćete kao nindža. Kožne vam omogućavaju fleksibilnost neophodnu za držanje vruće krofne. Ubacite i par sušača cipela (izgledaju kao male vreće sa solju) u kofer, da biste se izborili sa posledicama bljuzgavosti, a uložite i u plastični omotač za ski-pas, pa ga okačite oko vrata. Štrikane kape su kul. Pederuše nisu.

 

Što je staza više, to je veća šansa da će biti snega. Iz tog razloga su vam Val D’Isere u Francuskoj i Mayrhofen u Austriji najsigurniji. Ako vam u novčaniku žive moljci, idite na Jahorinu ili Borovec u Bugarskoj, gde ruska aristokratija uživa u jednom od najboljih odmarališta u Evropi, za delić cene fensi staza po Francuskoj. Ako vam je po kući stilski nameštaj, onda su St Moritz u Švajcarskojili Cortina d’Ampezzo u Italiji (gde je snimljena čuvena jurnjava na skijama u filmu "For Your Eyes Only") očigledan izbor. Ali šta god da radite, izbegavajte Chamonix pun je pijandura britanske radničke klase.

 

Eto, to je to. Znate šta da radite, znate gde da idete i, što je najvažnije od svega, znate da ne treba da nosite (pederušu). Vidimo se na stazi – i u kafiću pored! Mi častimo!