Nauka je konačno dokazala da bi intuiciju trebalo da poslušajte.

Nizom eksperimenata koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Drexel dokazano je da iznenadne misli koje čoveku dođu daju bolja rešenja za neke probleme i nedoumice.

Kandidati koji su koristili intuiciju i unutrašnje misli imali su približno 80 procenata tačnih odgovora, a ispitanici koji su se koristili analitičkim metodama da dođu do ključne reči imali su svega oko 60 procenata tačnih odgovora.

„Svesno, odnosno analitičko razmišljanje ponekad može biti ishitreno ili manjkavo, što dovodi do grešaka pri rešavanju problema i zadataka, posebno onih koji uključuju kreativnost. Međutim, nesvesno mišljenje i razmišljanje je automatski proces koji uvelike ovisi o našem trenutnom raspoloženju. Ako smo na godišnjem odmoru veća je šansa da će nam na pamet pasti neko kreativno rešenje ili ideja, nego kad smo u mentalnom naponu smišljanja tog istog rešenja“, objašnjava Džon Kunios.

Naučnici zato kažu da bi trebalo da verujete u sebe i u svoju intuiciju.

“Intuicija je najmoćnije oružje. Da nema intuicije i iznenadnih misli, nikad ne bismo dostigli ono što smo dostigli danas. Sva važna otkrića, sve velike ideje i slično proizvod su ljudske mašte i intuicije koja najbolje radi kad smo opušteni i mentalno neopterećeni”, kaže naučnica Karola Salvi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime