Niko od nas nije imun na probleme koji se javljaju na našoj koži kada “upeče zvezda” tokom leta: masna koža, akne, suva koža koja se peruta, upale posle depilacije/brijanja.

Prvo da se pozabavimo licem – toplota pospešuje lučenje sebuma, tako da ćete se, bez obzira na to da li imate problematičnu/masnu kožu, vrlo brzo `sijati ko tepsija`. Da umanjite ovaj efekat uvek koristite proizvode koji nisu na uljnoj bazi i nosite sa sobom maramice (ili pakovanje onih papirića) za upijanje sjaja sa vašeg lica. Prilikom redovne dnevne nege izbegavajte proizvode koji će preterano isušiti vašu kožu (npr. one koji sadrže alkohol), zato što koža može da reaguje tako što će ovaj nedostatak nadoknaditi jačim lučenjem masti.

Tokom leta moguće je, naročito kod onih koji su inače skloni aknama i bubuljicama, da dođe do porasta kolonija ovih neželjenih gostiju. Zbog toga je važno da redovno čistite vaše četkice i sunđere za nanošenje šminke, ne dirate lice kada se oznojite i naravno korisite proizvode koji nisu na bazi ulja.

Zbog pojačanog znojenja, tokom leta stradaju i naša leđa, često se dešava da se baš tu javljaju neprijatne akne – da bi ste ih se rešili uključite u letnju negu proizvode za tuširanje/kupanje koji sadrže salicilnu kiselinu i obavezno posle kupanja nanesite hidrantni losion koji će služiti kao barijera da ne dođe do infekcije. Izbegavajte previše usku odeću ili odeću napravljenu od sintetičkih vlakana.

Preterano izlaganje suncu može da dovede do toga da vaša koža postane previše suva i da počne da se peruta. Najbolji lek je da unosite dovoljne količine vode, izbegavate alkoholna pića i da odmah nakon kupanja nanesete hidrantni losion.

I na kraju problem koji većina dama ima leti posle brijanja ili depiliranja – iritirana koža koja svrbi ili pecka. Eh, sad ovo je ozbiljan problem – po nekim mišljenjima leti je najbolje koristiti kremu za depilaciju, ali ako se odlučite za brijanje obavezno koristite oštre brijače i nanesite kremu za brijanje, a nakon depilacije, očistite depilirano područje i  namažite kreme ili losione koji nisu masni, a koje sadrže sastojke za umirivanje upala poput aloe vere, nevena ili pantenola.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime