Naravno da imate ideju kako da uredite svoj slatki dom. Čak i ako ste najtvrdoglaviji kada vam neko nešto predloži, saveti stručnjaka su dobro došli.

Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći da sve bude još lepše i funkcionalnije.

Usklađivanje

Niste od onih kod kojih sve mora da bude usklađeno i tip – top. Tako recimo, valja znati, kada se u prostoriju unesu dodatni uzorci i boje, soba dobija na dimenzionalnosti i dubini. Izbegavajte dva kauča iste boje i uzorka a ako su vam jednobojni kauči najdraža opcija, dodajte neke jastuke druge boje.

Veličina nameštaja

Veličina sobe određuje i veličinu nameštaja. Veća soba zahteva i veći nameštaj ili nekoliko komada više od nameštaja koji već imate u sobi. Najvažnije je da ne pretrpate sobu. Adeklvatan nameštaj malu sobu može učiniti naizgled većom.

 

Kvalitet je važan

Pre nego što se odlučite da nešto kupite proverite kvalitet. Možda vam se učini da je nešto super jer je jeftino a kada se raspadne posle par meseci grešku ne možete da ispravite. Kupujte kvalitetno a ako se potrudite sigurno možete na nekoj rasprodaji i uštedeti. Nameštaj se ne kupuje da traje par meseci a u našim uslovima služiće nam najmanje desetak godina.

Osvetljenje

Raspored sijalica, lustera, lampi je veoma važan deo opremanja stana. Izaberite svetla s regulatorom osvetljenja koja možete sami podešavati zavisno o potrebama. Kada kupujete lampe, znajte da premalene izgledaju pomalo blesavo, a što je najvažnije neće vam dati potrebno osvetljenje.

Boje

Pre nego što odaberete boje kojim ćete krečiti napravite probu da vidite kako će izgledati da vašim zidovima. To sigurno znate da boje na zidu izgledaju drugačije nego u kanti ili kada ih probate na papiru. Boje zavise i od svetla, nameštaja koji će se staviti u sobu. Ukoliko je vaš nameštaj tamniji onda bi zidovi trebalo da budu svetliji. Testiranje će pomoći da budete zadovoljni, jer nije dobro kad sve završite a vi budete nezadovoljni.

Nacrtajte i izmerite

Krećete u raspoređivanje nameštaja? To nikako nemojte da radite nasumce. Pre toga izmerite prostoriju, bilo bi poželjno i nacrtati raspored nameštaja. Opet i opet, nemojte pretrpavati stan nameštajem. Ostavite prostor da možete lagodno da hodate a ako je moguće i mnogo više da vazduh i dobre vibracije imaju prostora. A zamislite tek ovo, naručite novi kauč a on ne može da prođe kroz nova vrata.

Nameštaj odmaknite od zidova

Mnogi automatski guraju nameštaj uza zid. Kauč bi uvek trebalo da bude malo izvučen ako je reč o manjoj sobi, a još više ako je soba veća. Cilj je kreirati intimnu atmosferu u kojoj će se ljudi okupljati i uživati u ugodnom razgovoru, stvorićete tako osećaj intimnosti, topline i zajedništva.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime