Mudrost je naći pravu meru u braku, zadovoljiti potrebe muža i dece i naći vremena za sebe. Ali to je neophodno ukoliko želite da imate ispunjen i srećan zajednički život.

“Ženi su potrebe supruga i dece na prvom mestu, govorilo se od davnina. Ali to može biti frustrirajuće i dovesti do depresije, preterane upotrebe alkohola i cigareta, lošeg odnosa sa drugim ljudima. Zato, učinite svaki dan nešto samo za sebe, nešto što će vas razveseliti, opustiti i usrećiti. To može biti jutarnja gimnastika, odlazak u teretanu ili na plivanje, čitanje omiljene knjige. Jer da biste mogli da brinete o drugima morate učiniti nešto i za sebe”, kaže bračni terapeut Dan Beaver.

O svemu treba razgovarati sa bračnim partnerom, izneti mu sumnje, strahove, neraspoloženja.

“Ne morate uvek biti čvrsti i hrabri. Iako mislite kako će vas priznanje udaljiti od partnera, otvorite li mu se i priznate svoje sumnje i strahove to će vas dodatno zbližiti”, objašnjava terapeutkinja Cheryl Gerson.

Takođe, važno je razgovarati i o seksualnim potrebama o onome što volite, očekujete.

“Ako ne govorite o svojim problemima i ne pokušate da ih rešite oni će se samo gomilati. Ako treba potražite i stručnu pomoć jer ćete tako lakše rešiti probleme. Kod većine parova nije problem u različitosti karaktera već u nedostatku komunikacije”, kaže savetnica Gloria Spitalny.

Ženama je važno da sebe realizuju i kroz karijeru i tu bi trebalo partneri da ih podrže. Ima muževa koji se tome protive ali uz razgovor svaki problem može da se reši. Treba reći i to da danas 40 posto žena zapravo prehranjuje porodicu. 

Ima parova koji se često svađaju ali to ne znači da je takav brak loš. Nove vrste terapija pokazale su da svađe zapravo mogu biti prvi korak do velikih promena u vezi i da mogu dodatno da zbliže par.

Danas nije lako vaspitavati decu, ali ako uhvatite sebe da pratite svaki pokret svog deteta do te mere kao da vam se čini da živite “kroz” dete, znači da ste otišli u krajnost. Decu ćete potpuno upropastiti, muž će se osetiti zapostavljen a vi nećete više znati šta volite i želite u životu.

“Mnoge žene to rade jer im je lakše nego da unapređuju svoj brak i sopstveno napredovanje, što nije ni malo lako,” upozorava terapeutkinja Irina Firstein. Mislite na sebe, ako želite da usrećite druge morate i sami biti srećni.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime