Vize se ukidaju, Evropa se približava! Sigurno ste pročitali naš vodič za putovanja , spremate parice, gledate mape i ponudu jeftinih avio karata. Evo ih i nekoliko saveta za putovanja koji će vam dobro doći za svaki slučaj ukoliko nešto krene po zlu.

Torbe bez džepova
Nikada ne nosite dokumenta, telefone ili bilo šta važno u džepovima od jakne, ili torbi. Nabavite torbice koje se nose ispod garderobe za dokumenta i pare, a sve ostalo važno nosite u rančevima za putovanja. Oni su napravljeni tako da ih je nemoguće otvoriti dok su vam na leđima.

Kopije dokumenata
Napravite više kopija dokumenata – pasoča, lične karte, kreditnih kartica i karata. Po jednu kopiju nosite sa sobom a jednu ostavite u sobi. Poneko će vam čak savetovati da originalna dokumenta ostavite na sigurnom, ali tada može da vam se desi da vas policija privede pošto nije dozvoljeno kretati se bez dokumenata. U tom slučaju pozovite nekoga da donese originale.

Napravite listu važnih telefona
Ukoliko vam se desi da vam ukradu mobilni telefon, vrlo verovatno ćete shvatiti da ste u problemu pošto su vam u njemu bili i svi telefoni. Zato napravite listu sa svim važnim telefonima: prijateljima koje imate u zemlji gde putujete ili u blizini, ambasade ili zdravstvenog osiguranja.

Rasporedite novac
Nikada nemojte nositi sav novac koji imate sa sobom. Rasporedite ga po torbama, džepovima, hotelskoj sobi. Tako će vam uvek ostati nešto čak i ako se desi neka nepredviđena okolnost.

Ponesite hranu, piće i garderobu
Putovanja su divna i ulepšaće vam život, ali se potrudite da olakšate sebi boravak u nepoznatim gradovima. Na ulici u mestu gde ne znate nikoga i ništa, može da bude stresno. U nekim evropskim gradovima tako ćete teško pronaći nešto za jelo na ulici posle devet uveče. Zato uvek uz sebe nosite malo hrane i vodu. Kikiriki i čokoladica su uvek dobra ideja. Uvek imajte i dodatnu garderobu sa sobom pošto vam je lokalna klima nepoznata.

Uplatite zdravstveno osiguranje
Iako vam dodatno zdravstveno osigranje neće biti neophodno, savetujemo vas da odvojite skromnu cifru za dodatno zdravstveno osiguranje. Za desetak dana boravka u zemljama EU košta oko 2000 dinara i dobro će doći u "ne daj Bože" situacijama.