Mislili ste da je empatija isključivo pozitivna stvar? Pročitajte onda ovo.

Osećanje empatije prema nekoj osobi može nas dovesti do toga da iracionalno nanosimo bol nekome drugom, čak i kada ta osoba nije uradila ništa loše, kažu psiholozi a prenosi Mondo.

U svetu gde ljudi često nailazi na prepreke u razumevanju drugih osoba, na mogućnost osećaja empatije prema onome što neko drugi doživljava se obično gleda kroz pozitivne aspekte.

Ipak, psiholozi kažu da isti taj kapacitet da se postavimo u situaciju druge osobe, može jednako da nas okrene protiv nekog drugog prema kome bi bila iskazana okrutnost.

Na primer, što je veći osećaj saosećanja prema žrtvi, to su jača negativna osećanja i potreba za nanošenjem bola onome ko je učinio zlo osobi prema kojoj se gaji empatija.

Ono što najviše iznenađuje u novim istraživanjima je da empatija prema jednoj osobi može da motiviše negativna osećanja i nasilje prema nekome ko čak i nema dodirnih tačaka sa subjektom empatije, pa je s toga potpuno iracionalno.

U jednoj studiji, studente su podelili u dve grupe, gde je svaka grupa dobila različitu priču o studentu koji ima ozbiljnih finansijskih problema. Jedna priča je glasila: "Nikada nisam imao manje novca i to me stvarno plaši", dok je druga bila: "Nikada nisam imao manje novca, ali me to ne brine".

Učesnicima studije su rekli da će ovaj siromašni student iz priče sesti da uradi test sa još jednim studentom. Onaj koji prođe test dobiće 20 dolara, ali učesnici studije imaju opciju da pospu ljutim sosom jednog ili oba studenta, što će smanjiti njihove šanse za prolazak na testu.

Oni koji su pročitali tužniju verziju priče o siromašnom studentu su bili skloniji tome da nanesu bol ljutim sosom studentu koji nije iz priče i o kojem nisu znali ništa, nego oni koji su pročitali nonšalantniju priču o finansijskim problemima studenta.

Drugim rečima, učesnici studije su bili spremni da nanesu bol drugoj osobi kako bi pomogli osobi prema kojoj osećaju empatiju – iako ta druga osoba nije uradila ništa loše.

"Našim istraživanjem smo zaključili da su kod ljudi, kao i kod životinja, briga o nekome i agresija povezani", rekli su autori studije.

S obzirom na to da empatija izaziva iracionalno ponašanje prema drugima, studija savetuje da bi trebalo promisliti prepisivanje hormona povezanih sa empatijom kao deo medicinskih tretmana.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime