Samo ako obožavate pomfrit

A ko ga ne voli??

Pomfrit. Ili Pommes frites u originalnu. Nastao je u Belgiji kao krompir pržen u masti. I to vrlo malo masti, pošto je bila skupa.

Samo da li ste znali da u različitim delovima sveta on izgleda i služi se na vrlo različite načine?

Za početak trebalo bi da znate kako ćete ga danas dobiti tamo odakle potiče. U Belgiji ćete dobiti dva puta pržene komade debelih kriški krompira, posluženih sa majonezom.

Originalni belgijski recept se pod uticajem Francuza proširio po svetu, ali i prilagodio lokalnim običajima, ukusima i namirnicama. Francuski pommes frites podrazumeva prženje tankih i dugačkih komadića krompira. Služe ga kao prilog uz glavno jelo, često uz morske plodove.

Ako želite pržene krompiriće u Velikoj Britaniji naručite chips, koji se obično služi sa prženim komadićem ribe. Tako dobijete nacionalno jelo odnosno fish n’ chips.

U Kanadi se služi poutine, odnosno komadići prženog krompira prelivenog smeđim sosom i komadićima sira.

U Južnoafričkoj Republici krompir je sečen na tanko ali se umače u sirće i pre i posle pečenja. Indijci ih peku sa kurkumom i čilijem, a u Južnoj Koreji poslužuju se sa puterom i medom.

Španci jedu patatos bravas, odnosno kockice prženog krompira koji se poslužuje sa umakom od paradajza i majonezom. Rusi vole kartofel’fre, odnosno krompir sa lukom.

Na kraju, Amerikanci su krompirićima dali kultni status povezujući ih sa hamburgerima, mada ih često jedu i sa lukom, sirom i sosevima. E pa prijatno..

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *